E bine sau nu să mâncăm margarină? Răspunsul specialiştilor

Se poate spune că margarina este un aliment controversat. Deși trebuia să înlocuiască untul, ea a fost criticată încă de la început datorită conținutului ridicat de grăsimi trans, nocive pentru sănătate. Care este adevărul despre margarină?

RomaniaTV.net
20 ian. 2015, 09:31
E bine sau nu să mâncăm margarină? Răspunsul specialiştilor

Margarina a fost inventată în 1869 de către chimistul francez H. Mège Mouriès, care a amestecat grăsimi animale, în special cea de vită, cu uleiuri vegetale. Inițial a fost fabricată doar în Olanda și Statele Unite, însă datorită prețului mic, ea a început să fie consumată la scară mondială. De atunci, compoziția margarinei s-a mai modificat, grăsimea animală fiind înlocuită cu grăsimi vegetale.

Citeşte şi Dieta TLC: Cum să ai un stil de viaţă sănătos şi să fii mereu slabă

Cum se obține

La început, margarina se obținea prin hidrogenarea uleiurilor vegetale lichide. Prin acest proces grăsimile căpătau o consistență semisolidă, însă totodată acizii grași nesaturați, benefici pentru sănătate, își schimbau compoziția și deveneau saturați, intrând astfel în categoria grăsimilor contraindicate.

Cu trecerea timpului tehnica de fabricare s-a modificat, procesul de hidrogenare fiind înlocuit cu unul de amestecare a grăsimilor vegetale (interesterificare).

Citește integral articolul pe clicksanatate.ro.