Eşti programat genetic să pierzi nopţile. Studiul care te scuză dacă te trezeşti târziu

Preferi să te trezești la prima oră a dimineții sau să te culci tot atunci, după nopți albe? Răspunsul probabil depinde și de vârstă, dar oamenii de știință au identificat și o serie de indici genetici.

24 mai 2015, 13:32
Eşti programat genetic să pierzi nopţile. Studiul care te scuză dacă te trezeşti târziu

Studiul a fost publicat în Frontiers in Neurology, iar pentru realizarea lui au fost folosite musculițe de fructe. Acestea au un ceas biologic foarte asemănător cu al oamenilor, iar cercetătorii au considerat că genele care îl controlează ar putea avea aceeași funcție și în cazul nostru. După analiza genomului acestora, cercetătorii au putut identifica aproape 80 de gene legate de diferența în ceea ce privește momentul zilei în care funcționează la capacitate maximă.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Leicester a identificat cele două diferențe de cronotip, observând momentul zilei când muștele își începeau activitatea. Majoritatea făceau acest lucru dimineața, dar unele așteptau până mai târziu. Apoi, oamenii de știință au analizat ADN-ul muștelor timp de 24 de ore și au descoperit nu doar că erau aceleași gene active în ambele cronotipuri, dar și că acestea prezintă diferențe semnificative.

Citeşte mai multe pe playtech.ro