Ecaterina Andronescu, posibil înlocuitor la Ministerul Educaţiei: „Liviu Dragnea mi-a propus, dar nu acum, ci cu 3 săptămâni în urmă”

Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al Educației, iar locul său ar putea fi preluat de Ecaterina Andronescu. Aceasta a confirmat pentru STIRIPESURSE.RO că Liviu Dragnea i-a propus postul de ministru al Educaţiei în urmă cu trei săptămâni, nu azi, după demisia lui Valentin Popa. Ecaterina Andronescu a declarat şi că nu i-a dat, încă, un răspuns lui Liviu Dragnea. Între timp, articolul din Ordonanţa 9 care a dus la demisia lui Valentin Popa de la ministerul Educaţiei a fost abrogat în şedinţa de joi a Guvernului Dăncilă.  

RomaniaTV.net
27 sept. 2018, 14:22
Ecaterina Andronescu, posibil înlocuitor la Ministerul Educaţiei: „Liviu Dragnea mi-a propus, dar nu acum, ci cu 3 săptămâni în urmă”

Guvernul a abrogat articolul referitor la predarea limbii române pentru minorităţi din Ordonanţa care a dus la demisia lui Valentin Popa de la ministerul Educaţiei

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost abrogat articolul privind predarea limbii române pentru minorităţile naţionale, măsură cerută de UDMR şi care a dus la demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Prin OUG aprobată joi s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective.

„A fost pe ordinea de zi suplimentară un proiect de OUG de la Ministerul Educaţiei care a fost adoptat. Practic, s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective. Se revine practic la situaţia de dinainte de Ordonanţa simplă nr. 9/2018. Asta este modificarea. MEN a fost reprezentat de un secretar de stat”, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

UDMR a transmis, după adoptarea OUG, că prin anularea articolului referitor la predarea limbii române Guvernul a acceptat argumentele copiilor, părinţilor maghiari, cadrelor didactice şi ale UDMR şi a înţeles că măsura instituită de ministrul Educaţiei a fost neîntemeiată şi inadecvată din punct de vedere profesional. 

Ministrul Educaţiei a demisionat

Noul ministru al Educaţiei trebuie să fie un profesionist, un bun cunoscător al sistemului de învăţământ, un om onest, transparent şi deschis dialogului social, care îşi doreşte ca şcoala românească să evolueze, nu să bâjbâie în privinţa măsurilor pe care le va lua, susţine Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat de presă.

Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei. Decizia vine după ce UDMR i-a reproşat că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor anumite modificări. Mai exact, în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română să fie predate de profesori cu studii superioare de specialitate şi nu de învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română ca până acum.

În cursul dimineţii de joi a avut o întrevedere, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, după ce UDMR a decis să suspende protocolul cu PSD ca urmare a prevederilor ordonanței privind predarea limbii române la clasele maghiare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă referitoare la recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Ecaterina Andronescu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea la şefia PSD

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și fost lider al PSD București, a fost unul dintre primii lideri PSD care i-au cerut Liviu Dragnea să facă un pas în spate și să se retragă din fruntea partidului. „Poate fi o soluţie de maturitate politică”, declarat Ecaterina Andronescu în urmă cu câteva săptămâni, înaintea CEx al PSD.

„Asta (demisia lui Liviu Dragnea – n.r.) poate fi soluţie de maturitate politică. Nu spun asta pentru că îl urăsc sau pentru că îmi e nesuferit, ci, pentru că, în acest moment trebuie salvată guvernarea ţării şi salvat partidul. Am văzut un sondaj, dacă rezultatele sunt adevărate, PSD a ajuns la 25%. E inacceptabil după un an şi jumătate. De la 45% la 25% e mult prea mult. Ceva ne-a adus aici, ceva sau cineva. Fără îndoială PSD a avut guverne mult mai performante. Şi acum poate face cel puţin trei guverne performante. Putem avea un premier mai bun”, a declarat Ecaterina Andronescu la DIGI24.