ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Tradiţii legate de echinocţiu, cum se sărbătoreşte în România

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Marţi, 20 martie, este marcat sfârşitul iernii astronomice fiind ziua în care are loc echinocţiul de primăvară.

19 mart. 2018, 11:22
ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Tradiţii legate de echinocţiu, cum se sărbătoreşte în România

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea, iar de la ora 18.15 (ora României), în emisfera nordică zilele încep să crească, iar nopţile însep să scadă. În calendarul gregorian, momentul echinocţiului de primăvară este variabil de la an, însă perioada în care este consemnat nu e mai devreme de 19 martie şi nici mai târziu de 21 martie. Dacă în emisfera nordică echinocţiul marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii, în emisfera sudică el marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Calendarele mai multor popoare au fost sau sunt dezvoltate având ca punct de pornire acest echinocţiu de primăvară. Astfel, Calendarul Babilonian începe cu prima Lună Plină de după echinocţiul de primăvară, fiind consideră ziua după care zeiţa sumeriană Inanna (mai târziu cunoscută sub numele de Ishtar) s-a întors din Iad. De asemenea, în această zi începe Calendarul Persan, data fiind aleasă pe baza observaţiilor făcute la Teheran. Anul Nou Persan, Nowruz, este prilej de sărbătoare și în Dobrogea, unde sărbătoarea se întinde pe parcursul unei săptămâni. Aici localnicii denumesc ziua navrez, dar datorită faptului că începând cu această dată, zilele încep s crească și nopțiile se micșorează, îi mai spun și gündönümü (întoarcerea zilei).

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. La această dată copiii și tineri se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare. Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere. Pentru partea culinară, oamenii vopsesc ouă în diverse culori atât pentru a le mânca în familie, cât și pentru a le împărți celor care vin să îi colinde, fac supă de pui dar și alte preparate din carne de pui, alimente ce în credința oamenilor simbolizează belșugul.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Calendarul naţional indian a fost stabilit şi el în funcţie de echinocţiul de primăvară, începutul său fiind marcate pe 22 martie în mod obişnuit şi pe 21 martie în anii bisecţi.

Echinocţiu de primavară 2018.  Pastele Ortodox:

2018 – duminica 8 aprilie
2019 – duminica 28 aprilie
2020 – duminica 19 aprilie

Echinocţiu de primavară 2018.  Pastele Catolic:

2018 – duminica 1 aprile
2019 – duminica 21 aprile
2020 – duminica 12 aprilie

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Datini şi obiceiuri

 În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice forma de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Conform tradiţiei creştine, Paştele este serbat întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocţiu.

 Oamenii recunosc echinocţiul de primăvară de mii de ani. Pentru multe civilizaţii antice evenimentul marca reîntoarcerea la belşug – adică hrana începea să fie procurată mai uşor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul în aşa fel încât acesta „priveşte” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară. Totodată, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ 2018. În cultură amerindiană se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.

 În fiecare an, în această zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turişti dornici să celebreze echinocţiul de primăvară.