ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA: Cum sărbătoresc popoarele PRIMA ZI a PRIMAVERII. FOTO

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA: Pentru noi, echinocţiul este doar un eveniment astronomic, care marchează data la care durata zilei este egală cu cea a nopţii. Pentru alte popoare, este un eveniment celebrat cu mare fast.

20 mart. 2015, 07:31
ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA: Cum sărbătoresc popoarele PRIMA ZI a PRIMAVERII. FOTO

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA: În Mexic, oamenii sărbătoresc echinocţiul cu baloane imense cu aer cald, înălţate deasupra Piramidei Soarelui din Teotihuacan. Ei au un festival dedicat special primei zile de primăvară.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2015. Locuitorii din Bali, Indonezia, sărbătoresc Nyepi, un eveniment care marchează echinocţiul de primăvară. În timpul ritualului de purificare, fiecare comunitate alungă „demonii” cu rostiri magice şi proteste, eveniment urmat de o zi de linişte absolută.

FOTO: Michael Nichols, National Geographic

Oamenii din Kirghistan participă la un joc ciudat, kok-boru, în care trag capre, în timpul festivalului Nauruz. În timpul acestui „sport”, jucătorii încearcă să tragă un cadavru de capră şi să îl pună în „poarta” adversarului.

FOTO: Igor Kovalenko, European Pressphoto Agency

Şi locuitorii din Kazakhstan au festivalul Nauruz, precum şi multe alte popoare din Asia Centrală.

ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ 2015 se produce pe 21 martie, la ora 00.45, când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade. La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii, potrivit astro-urseanu.ro. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.