ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2018. Când ziua devine egală cu noaptea

In fiecare an, in luna septembrie intram in toamna astronomica. Anul acesta, echinoctiul are loc pe 23 septembrie la ora 04:54. Astfel, pe 23 septembrie noaptea va fi egala cu ziua. Dupa aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

23 sept. 2018, 12:14
ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2018. Când ziua devine egală cu noaptea

Ziua in care are loc echinoctiul de toamna variaza de la un an la altul, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (in 1582) echinoctiul de toamna a cazut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des insa la 22 sau 23 septembrie, potrivit stiri.acasa.ro.

Citeşte şi Mariana Cojocaru trage un semnal de alarmă: Pericol pentru multe zodii până la finalul lunii. Cum te afectează echinocţiul de toamnă

Echinoctiul de toamna 2018! Ce se intampla in aceasta zi

Punctul echinoctiului de toamna, numit si „punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.

Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord unde incepe lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

In schimb, in emisfera sudica a Pamantului, data de 23 septembrie marcheaza inceputul primaverii.

Toamna astronomica este momentul oportun pentru a aduce echilibru in vietile noastre. Este un moment al destinderii si al deciziei.