ECHINOCTIUL DE TOAMNA 2018. Ce este interzis să faci de duminică dacă vrei să nu atragi GHINIONUL asupra ta

Echinocţiul de toamnă 2018 reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

22 sept. 2018, 12:54
ECHINOCTIUL DE TOAMNA 2018. Ce este interzis să faci de duminică dacă vrei să nu atragi GHINIONUL asupra ta

ECHINOCTIUl DE TOAMNA 2018. Superstitii si traditii la echinoctiul de toamna

1. Intrucat evenimentul are loc intotdeauna in preajma Zilei Crucii, in ziua de 22 septembrie credinciosii duc buchete de flori cu care impodobesc crucea din biserica sau din fata bisericii. Este bine sa fie biserica in care crestinii au fost botezati sau s-au cununat.

2. Nu ai voie sa uiti de recolta de toamna. Se spune ca un agricultor responsabil este in acelasi timp recunoscator lui Dumnezeu pentru roadele bogate pe care le-a dat. Taranii duc la preot, la sfintit, plante, legume sau fructe folosite in scopuri vindecatoare. Plantele capata puteri de alinare a durerilor sufletesti si a bolilor trupesti daca sunt sfintite pe 22 septembrie. De pilda, prunele sfintite vindeca copiii de bolile copilariei precum rujeola sau varicela.

3. In aceasta zi, florile se plang una alteia pentru ca stiu ca vine iarna si se vor usca. Daca vrei ca planta din camera ta este uda nu e de la schimbarea vremii: aceasta chiar plange! Stie ca va muri in curand, iar daca vrei sa o salvezi, unge-o cu mir sfintit de la o manastire apropiata si roaga staretul sau preotul-paroh sa spuna o rugaciune pentru plantele si animalele tale ca Dumnezeu sa le ocroteasca pe timp de frig.

4. Atunci cand taranii vad ca pasarile incep sa zboare in stoluri in tarile calde e bine sa arunce cu grau peste gard. Aceasta superstitie spune ca necuvantatoarele cu aripi nu vor pleca flamande si nu vor distruge recoltele de anul viitor.

5. Nu ai voie sa strangi merele sau gutuile dupa aceasta data! Se spune ca daca strangi fructele dupa ziua cu echinoctiu nu vei avea spor la munca tot anul.

6. Nu doar in tara noastra exista traditii si superstitii legate de echinoctiu. In Coreea, de pilda, se tine marele festival al recoltei numit Chuseok. Acesta dureaza 3 zile, iar agricultorii scot la parada recolta bogata. Cei care nu s-au putut bucura de roade trebuie sa iasa in piata cu speritorile de ciori de pe campuri.

7. Si in Marea Britanie se sarbatoreste echinoctiul de toamna. In mai multe orasele din Regat se fac petreceri speciale la care vedeta este dovleacul.