ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE, miercuri, 9 martie. Unde o poţi vedea în direct. UPDATE

Eclipsa totală de Soare vizibilă miercuri, 9 martie, în sud-estul Asiei reprezintă o veritabilă atracție turistică, bine valorificată în Indonezia, unde au sosit pentru acest fenomen astronomic rar aproximativ 10.000 de străini, informează AFP și EFE marți.

08 mart. 2016, 19:15

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Chiar și o prințesă thailandeză, Maha Chakri Sirindhorn, se pare că se numără printre cei care au călătorit în acest scop. Totodată, aproximativ 100.000 de indonezieni s-au deplasat spre regiunile din nordul țării, unde eclipsa va putea fi urmărită mai bine, după cum au declarat reprezentanți ai sectorului turistic din această țară asiatică.

Nu vor lipsi cei pasionați de astronomie și, în special, experții în domeniu. ”Orice om care are posibilitatea ar trebui să vină să vadă eclipsa solară — este o experiență care își schimbă viața”, a declarat Nat Gopalswamy, astrofizician în cadrul Agenției spațiale americane (NASA), care nu va rata evenimentul.

ECLIPSĂ TOTALĂ DE SOARE. Toți pământenii interesați de acest subiect, dar care se găsesc pe cu totul alte coordonate geografice, pot urmări în direct eclipsa prin intermediul transmisiunii de la NASA TV, care începe la ora 01.00 GMT. Potrivit Agerpres, de pe pagina www.nasa.gov pot afla date suplimentare despre acest fenomen.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să ştii despre eclipsa totală de Soare de pe 9 martie

Faza de eclipsă totală — în care Luna este perfect aliniată între Soare și Pământ și cerul se întunecă în totalitate — va dura patru minute (01.38 GMT-01.42 GMT), dar faza de eclipsă parțială va fi mult mai lungă.

Eclipsa solară totală de miercuri va fi a zecea din secolul al XXI-lea. Precedenta a avut loc în 20 martie 2015, dar a fost vizibilă doar din locuri izolate ale planetei: insulele Feroe și Svalbard, arhipelag norvegian din Arctica.