Economica.net: ANAF verifică creditele băncilor, după apariţia „taxei pe lăcomie”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început o serie de controale la instituţiile de credit, conform unor surse din piaţă citate de Economica.net. Ţinta ar fi verificarea valorii activelor financiare ale băncilor, cele care vor trebui impozitate conform noii legislaţii care a introdus "taxa pe lăcomie". Aceleaşi surse susţin că cele mai mari credite din România au fost deja mutat în străinătate de băncilec are activează aici, după apariţia OUG 114.

RomaniaTV.net
14 ian. 2019, 10:02
Economica.net: ANAF verifică creditele băncilor, după apariţia „taxei pe lăcomie”

ANAF a început o serie de controale încrucişate în câteva bănci mari şi unii dintre clienţii lor încă de săptămâna trecută, scrie Economica.net.

Sursele citate spun că este vorba de un control încrucişat al ANAF care să verifice şi conformitatea dintre creditele şi depozitele existente în instituţiile de credit şi felul de raportare în conturile persoanelor fizice sau juridice în cauză.

Acestea nu au precizat dacă este vorba de un control de rutină sau unul ţintit pe un anume aspect. Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET că nu ar fi nimic ieşit din comun şi că sunt controale de rutină, excepţie făcând o singură bancă ce suportă zilele acestea un control tematic.

Totuşi verificările merg către componenţa activelor bancare ale instituţiilor de credit deoarece ar exista suspiciunea că unele bănci ar fi operat transferuri ale unor mari credite corporate către sucursale ale băncii mamă.

Controversata Ordonanţă 114/2018, care aduce numeroase modificări legislative de ordin financiar pentru 2019, spune că dacă media trimestrială a ratei ROBOR este până la 0,5% peste pragul de referinţă (2%), se introduce o taxă nouă de 0,1% din activele bancare. Dacă este între 0,51% şi 1% peste prag cota este de 0,2%, dacă se depăşeşte cu până la 1,5% atunci este 0,3%, între 1,51% şi 2% peste prag este de 0,4%, şi peste 2% peste prag este de 0,5%, aplicată la activele financiare.