Ecuadorul îi cere lui Julian Assange să nu îi afecteze relaţiile internaţionale

Quito i-a cerut fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a pronunțat în favoarea independenței Cataloniei, să evită să facă declarații susceptibile să afecteze relațiile internaționale ale Ecuadorului, a anunțat miercuri Ministerul de Externe.

22 nov. 2017, 21:13
Ecuadorul îi cere lui Julian Assange să nu îi afecteze relaţiile internaţionale

„Autoritățile ecuadoriene i-au reiterat lui Julian Assange obligația sa de a nu face declarații ori activități ce pot afecta relațiile internaționale ale Ecuadorului care trebuie păstrate, cum este cazul cu Spania”, potrivit unui comunicat al ministerului de la Quito.

Australianul s-a refugiat în 2012 în ambasada ecuadoriană la Londra, unde o obținut azil, scăpând astfel de extrădarea în Suedia pentru un presupus viol pe care l-a respins constant.

În octombrie, Julian Assange și-a exprimat sprijinul pentru guvernul separatist catalan, după un referendum interzis de justiție și numeroase manifestații marcate de violențe ale poliției.

Madridul a protestat la acea dată, iar președintele ecuadorian, Lenin Moreno, i-a cerut fondatorului WikiLeaks să respecte condițiile azilului său și să nu se amestece în treburile interne ale Quito, nici ale altor țări.

Ministerul de Externe a precizat miercuri că Julian Assange „și-a luat oficial angajamentul să adopte o atitudine compatibilă cu dorința statului ecuadorian”.

Procuratura suedeză a clasificat afacerea, dar australianul se teme că va fi arestat, dacă părăsește ambasada, iar apoi extrădat și judecat în Statele Unite pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare și diplomatice confidențiale, în 2010.