Comisia de control al SRI: Ancheta internă continuă după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

Comisia parlamentară de control al Serviciului Român de Informaţii a decis ca ancheta în cazul lui Florian Coldea să continue. Ședința a început puţin după ora 11.00 şi a durat aproximativ şapte ore, la Palatul Parlamentului, iar Hellvig a trebuit să răspundă în faţa parlamentarilor în legătură cu scandalul în care a fost implicat generalul Codea.

25 ian. 2017, 09:22
Comisia de control al SRI: Ancheta internă continuă după dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă

Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea şi unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că ”ancheta internă nu este închisă”.

Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.

”Ancheta internă nu este închisă”, a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia.

De asemenea, şeful SRI „a dispus elaborarea unui cod deontologic care să clarifice până unde poate merge un ofițer de informații, un ofițer al SRI, în relații cu terțe persoane”, a spus Țuțuianu, întrebat dacă s-au lămurit ipostazele în care au apărut în mass-media informații despre concediile în care au fost, alături de alte persoane, fostul prim-adjunct Florian Coldea și generalul Elena Istode.

Potrivit lui Țuțuianu, din datele puse la dispoziție rezultă că Elena Istode a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Monaco și la Nisa, iar o parte importantă din cheltuieli a fost suportată de aceasta. Generalul Elena Istode a raportat aceste concedii conducerii SRI.

Soţii Coldea au prezentat documente justificative pentru deplasările cu Ghiţă. Nu am clarificat dacă sunt reale

De asemenea, Țuțuianu a declarat că s-a confirmat și faptul că generalul Florian Coldea a fost în concedii alături de fostul deputat Sebastian Ghiță în Insulele Seychelles, la Toscana, în Italia, iar soția lui Coldea a fost la Paris, la Disneyland. Pentru aceste situații au fost prezentate documente justificative cu privire la suportarea de către soții Coldea a cheltuielilor.

„Este confirmat că au fost prezenţi în insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, la finele audierii în comisie a directorului SRI.

Ţuţuianu a spus că nu au fost încălcate prevederile legale şi normele interne ale SRI în ceea ce priveşte concediile familiei Coldea. În ce priveşte veridicitatea documentelor prezentate de familia Coldea conducerii Serviciului, Ţuţuianu a spus: „Nu am putut astăzi să clarificăm dacă sunt reale sau nu. Nu sunt indicii că ar fi documente false”.

Potrivit președintelui Comisiei parlamentare de control, în ceea ce privește ambele rapoarte, chiar dacă nu este o încălcare a legii, există însă o problemă de raportare deontologică din partea celor doi ofițeri de informații, respectiv Florian Coldea și Elena Istode.

Totodată, Ţuţuianu a mai spus că fostul premier Victor Ponta, fostul deputat Sebastian Ghiță și generalul Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, ar putea fi audiați la Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informații.

„Mi s-au pus la dispoziție date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, pe unele zone, din 2000 până astăzi, de informări către persoane care au calitatea de beneficiar legal de informați sau a transmis informațiile necesare către organe de cercetare penale, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brașov. De aceea am spus că ne-am propus să analizăm în ce măsură este necesară și audierea altor persoane. Ca să fiu și mai concret, dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de Comisia de control parlamentar. Domnul Coldea — am putea ajunge la concluzia, după ce analizăm toate datele, că ar putea fi chemat pentru audiere la Comisia de control parlamentar. Domnul Victor Ponta ar putea fi de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar”, a declarat Țuțuianu.

Adrian Ţuţuianu: Maior şi Dâncu au fost cu Ghiţă şi Coldea în Toscana

Întrebat dacă familia Maior a fost cu Coldea şi Ghiţă într-una din excursiile din străinătate, Ţuţuianu a răspuns: ”Domnul George Maior a dat comisiei de control intern anumite explicaţii. Nu au fost împreună, de exemplu, în Insulele Seychelles. Nu există această informaţie”.

Întrebat dacă în Toscana au fost, Ţuţuianu a răspuns: ”În Toscana, da”.

Întrebat, totodată, dacă Vasile Dâncu a fost audiat de către comisia de anchetă internă, Ţuţuianu a răspuns negativ.

”Nu, nu a fost audiat domnul Dâncu. Cunoaşteţi, din ce s-a spus în spaţiul public, că a fost prezent în excursia din Toscana”, a adăugat preşedintele Comisiei SRI.

 Alte teme de discuţie au fost situaţia internaţională, terorismul şi bugetul pe anul 2017 al SRI.

Eduard Hellvig a declarat, miercuri, înainte de a intra la audieri, că SRI nu a fost implicat în protestele care au avut loc duminică, faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Evident că (SRI – n.r.) nu a avut nicio implicare. Vom discuta şi în comisie aceste lucruri. Sunt absolut convins că vom lămuri toate aspectele care au fost în dezbaterea publică„, a declarat Eduard Hellvig.

Şeful SRI a mai precizat că pentru el este foarte importantă relaţia dintre Serviciu şi Parlament. „Pentru mine, ca director al acestei instituţii importante în statul român, este extrem de importantă relaţia cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înţeleg rolul Parlamentului în democraţie şi am toată disponibilitatea şi deschiderea de a avea o relaţie mai mult decât apropiată, corectă şi onestă cu comisia de control”, a spus Hellvig.

Acesta a adus patru serviete cu documente, acte despre care a spus că sunt clasificate și că vor fi puse la dispoziția comisiei „pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică”.

Hellvig a mai precizat că va informa comisia parlamentară și despre bugetul instituției. „Sunt discuții în acest moment legate de bugetul instituției. Voi face precizări și în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Știu că există o percepție publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenților de ce este nevoie de un buget pentru SRI și, în funcție de argumentele noastre, în funcție de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacitățile de lucru și parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna„, a arătat Hellvig.

Şeful SRI a refuzat să comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni și angajați ai SRI.

SRI a respins, într-un comunicat de presă transmis duminică seară, „orice încercare de a implica instituţia în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal”.

„Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, a arătat Serviciul Român de Informaţii.

SRI a menţionat că aduce aceste precizări „în urma acuzaţiilor grave aduse în spaţiul public privind implicarea instituţiei în organizarea protestului de duminică”.