Eduard Hellvig, despre legile Big Brother: În următoarele şase luni vom rezolva această problemă

Eduard Hellvig, nominalizat de către preşedintele României pentru postul de director al SRI, a spus că legile Big Brother ar putea fi adoptate în următoarele şase luni. Hellvig a apreciat că aceste legi vor trebui să respecte atât drepturile şi libertăţile cetăţeanului, cât şi nevoile SRI.

24 feb. 2015, 13:03
Eduard Hellvig, despre legile Big Brother: În următoarele şase luni vom rezolva această problemă

Cred că la momentul ăsta trebuie să găsim un răspuns cu privire la aceste trei legi care să satisfacă drepturile şi libertăţile civile ale cetăţenilor şi, pe de altă parte trebuie să răspundă şi capacităţii de funcţionare a SRI. Sunt nişte legi extrem de importante şi pentru corpul profesional. Din ce am văzut în dezbaterea publică, e clar că-i o necesitate majoră”, a declarat Eduard Hellvig, după ce a fost audiat în comisia parlamentară de supraveghere a SRI.

Hellvig a discutat deja chesiunea cu Klaus Iohannis. „Nu vă ascund că am discutat şi cu preşedintele Iohannis acest subiect pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în perioada apropiată. Sunt convins că prin medierea preşedintelui şi prin respectarea acestor două principii, trebuie să găsim o soluţie pentru cele trei legi„, a apreciat liberalul.

Întrebat în cât timp ar putea să fie adoptate aceste legi, Hellvig a răspuns: „Am o speranţă că între trei şi şase luni vom rezolva această problemă.

Eduard Hellvig, propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații, a fost avizat favorabil în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Comisia SRI a dat aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig să fie numit în funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, fiind înregistrate 7 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

„Audierea domnului Hellvig s-a concentrat pe viziunea privind securitatea națională a României și proiectul managerial pe care domnul Hellvig îl are. În al doilea rând, am verificat aspectele și criteriile stricte de legalitate necesare ocupării funcției de director al SRI. În urma acestor audieri, comisia s-a pronunțat prin vot, comisia are rol de aviz și practic avizul nostru este un aviz consultativ pentru plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului și Parlamentul prin vot va decide, votul în comisie a fost de aviz favorabil cu fost șapte voturi pentru și un vot împotrivă”, a declarat președintele Comisiei pentru control SRI, Georgian Pop, după audierea lui Hellvig.

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost propus, joia trecută, de președintele Klaus Iohannis pentru postul de director al SRI.