Educaţie copii: 7 lucruri pentru care nu trebuie să cerţi copiii

Ne iubim copiii, ne iubim copiii foarte mult. Mai ales în momentele când pur şi simplu ne scot din minţi şi nu mai ştim ce să facem pentru a îmbunătăţi capitolul educaţie copii. Pentru asta însă, ar trebui să ţinem cu toţii minte un singur lucru: cei mici nu gândesc aşa cum ne aşteptăm noi. N-au cum. Creierul lor este încă în dezvoltare. "La copii, creierul limbic – cel responsabil pentru declanşarea impulsului, a emoţiilor, a plaăerii – este mult mai bine dezvoltat decât cortextul prefontal, responsabil cu gândirea, luarea deciziilor şi anticiparea consecinţelor", explică Joseph Shrand, psihiatru şi profesor la Facultatea de Medicină Harvard.

RomaniaTV.net
23 ian. 2017, 09:29
Educaţie copii: 7 lucruri pentru care nu trebuie să cerţi copiii

Scapa din mana lucruri sau varsa ceva

De cate ori ati lasat un pahar cu apa sau cu lapte langa copil si l-ati atentionat ca e acolo si, totusi, l-a varsat? Sau i-a scapat din mana? Poate ati si tipat la el: „Ti-am zis de 100 de ori sa fii atent?!”.. . De ce n-ar trebui sa va mai enervati pentru astfel de situatii?

„Copiii nu isi pot coordona miscarile. Creierul lor nu este pregatit inca pentru ca neuronii care activeaza abilitatile motorii nu sunt dezvoltati complet. Ganditi-va ca un bebelus sta in fund abia dupa 6 luni, merge de-a busilea la 9 luni, in picioare dupa 12 luni etc. E normal pentru un copil sa fie neindemanatic, sa fie incet in miscari. Aceste abilitati se vor dezvolta abia dupa 7 ani”, explica psihiatrul Tia Horner.

Citeşte şi  Educaţie copii: 4 idei preconcepute despre disciplină şi pedeapsă

Egoismul si lipsa de empatie

Presupunand ca aveti doi copii. Cel mare, are in jur de 8 ani, cel mic 5-6. Cel mare se uita la ultimele doua bomboane pe care le are in mana si le baga pe amandoua in gura fara sa imparta cu fratele. Desigur veti spune despre cel mare ca e egoist, devreme ce – mai mare fiind – nu i-a dat si celui mic o bomboana.

Dar oare lucrurile stau chiar asa? Se pare ca nu! „Sunt unii copii mai egoisti, iar altii mai putin egoisti. Insa nu e nimic permanent. Abia in anii de preadolescenta vor incepe sa se stabileasca mai bine legaturile interpersonale.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO