Edward Snowden spune că nu se simte în siguranţă în Rusia

Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) a SUA, care se află la originea scurgerii de informaţii privind programele acestei instituţii de supraveghere a comunicaţiilor, a declarat că nu se simte în siguranţă în Rusia, dar pentru el nu contează aceasta, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului rusesc Kommersant.

RomaniaTV.net
19 oct. 2018, 16:42
Edward Snowden spune că nu se simte în siguranţă în Rusia

‘În privinţa viitorului meu în Rusia, nu pot spune că sunt în siguranţă. Dar oare contează? Dacă aş fi dorit să trăiesc în siguranţă, aş fi stat astăzi în Hawaii, aş fi câştigat o mulţime de bani şi v-aş fi spionat pe toţi fără deosebire’, a afirmat Snowden în cadrul unei videoconferinţe Rusia-Austria, organizată joi de Universitatea de management din Innsbruck (sud-vestul Austriei).

În aceeaşi videoconferinţă, Snowden a spus că gestionează o fundaţie americană pentru libertatea presei şi lucrează la crearea de noi instrumente destinate protejării jurnaliştilor, inclusiv pentru ‘protejarea surselor de informaţii’.

Fostul angajat NSA a mai spus că nu lucrează pentru autorităţile din Federaţia Rusă şi că nu este deloc legat de acestea. ‘În realitate, nu am niciun fel de legături cu guvernul rus’, a afirmat el, adăugând că a criticat atât executivul de la Moscova, cât şi pe preşedintele rus (Vladimir Putin) şi modul în care decurg alegerile în Rusia şi că va continua să o facă, potrivit portalului newsru.com.

‘Dar nu mă concentrez asupra Rusiei, nu Rusia este patria mea, eu sunt aici doar în exil. SUA vor fi întotdeauna patria mea şi trebuie să avem mai multă grijă de societatea de unde suntem în primul rând’, a declarat Snowden, conform aceluiaşi canal media.

Snowden s-a refugiat în Rusia în 2013, după ce a făcut o serie de dezvăluiri despre programe de interceptări la nivel global ale NSA, fiind pus sub acuzare pentru spionaj în SUA, care cere extrădarea fostului consultant.