Efectul nebănuit al tehnologiei asupra oamenilor

Evolutia tehnologica fara precedent, de care am avut parte in ultimele doua decenii, nu ne-a ajutat sa devenim mai destepti sau mai iscusiti, ci din contra, sunt de parere psihologii. Mai mult, specialistii sustin ca, din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv in relatie cu tehnologia, oamenii au inceput sa isi piarda abilitatile cognitive si dexteritatile, iar efortul nostru intelectual a fost preluat in mare masura de tehnologia actuala. 

19 mai 2016, 20:19
Efectul nebănuit al tehnologiei asupra oamenilor

Psihologul, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, crede ca tehnologia avansata nu a adus rasei umane numai parti pozitive (accesul la informatie, comunicarea virtuala la distanta etc.), dar si multe deservicii care vor afecta doua sau chiar trei generatii de acum incolo. „Tehnologia actuala, iar un exemplu cat se poate de relevant este tehnologia touchscreen, imita gesturile tactile ale bebelusilor, iar oamenii vor capata in timp, daca nu au facut-o deja, automatisme specifice nou-nascutilor, fapt care nu le ofera oportunitati de evolutie intelectuala, ci de involutie. Din intamplare am vazut o persoana in metrou care, fara sa isi dea seama, pipaia o revista si astepta sa se intample operatiuni specifice tabletelor. Cand a iesit din transa, a tresarit si si-a dat seama ca e doar o revista, insa ce am remarcat a fost automatismul deja format. Si acest automatism il putem observa cel mai mult la generatiile tinere”, declara psihologul Plesea. 

Tehnologia actuala ne-a captivat … la propriu si nu mai stim cat face 5×12

Atunci cand tehnologia a aparut in vietile noastre, argumentul care ne-a captivat – la propriu – a fost castigul transparentei si a rapiditatii cu ajutorul carora vom putea vedea si avea orice, oriunde si oricand. „Totul a fost o iluzie foarte bine uneltita de catre cei care au introdus tehnologia avansata pe piata, iar apogeul iluziei a fost atins atunci cand telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mana omului.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.