Efervescenţa hip-hop-ului şi tradiţiile autentic populare au electrizat mii de fani la Scena Red Bull de la Summer Well

Mii de fani au asistat în weekend la o simbioză muzicală desăvârșită pe scena Red Bull de la Summer Well, unde avangarda și tradiționalul au bătut palma cu energie pentru a aduce bucurie în inimile fanilor.

RomaniaTV.net
20 aug. 2019, 10:11
Efervescenţa hip-hop-ului şi tradiţiile autentic populare au electrizat mii de fani la Scena Red Bull de la Summer Well

Fenomenul Subcarpați a demonstrat încă o dată că tradiția folclorică se rescrie cu toate simțurile, atât pe scenă, cât și în poiana IARMAROCULUI – un subset de experiențe digitale și senzoriale care a colorat atmosfera de la scena Red Bull cu texturi și arome tradiționale. IAMDDB, AJ TRACEY și BOBBY BASIL, în premieră în România, au aruncat mulțimea în aer pe ritmuri de hip-hop, trap și grime. La cea de-a noua ediție, Summer Well a fost o întâlnire de excepție între artiști formidabili și un public vibrant.

Cu experiențe de 3Dmapping, beatmakers battle pe beat-uri folclorice, ateliere de măști populare, de caval sau de confecționat opinci, demonstrații de olărit și degustare de bucate românești, IARMAROCUL adus de Subcarpați a brodat noul și vechiul sub aceleași straie.

BEAT MAKERS BATTLE, un format nou pe plaiurile din România, a pus față în față 8 producători ce s-au duelat în sample-uri cu sonorități folclorice – Musai Soundwork aka Mișu (Cluj), Mircea (Năvodari), Victor Marinescu (București), Necktrow (Brașov), Gazah (Constanța), Nerub (București), Mister Tweaks (Constanța) și Siberia (București). În uralele mulțimii, care și-a strigat favoriții pe tot parcursul battle-ului, Mircea și-a adjudecat spectaculos finala și trofeul BEAT MAKERS BATTLE, un MPC de lemn sculptat de artistul Iulian Grozăvescu.

Cu sunete străvechi-tradiționale românești, folclorul underground al celor din Subcarpați a acaparat ulterior poiana, plină până la refuz, din fața scenei Red Bull. Vers cu vers, publicul a fost conectat cu stilurile muzicale de pe scenă. Mara și Ioana Milculescu au întregit marea familie Subcarpați, iar showul a explodat cu freestyle-ul coordonat de Afo în echipă cu Moș Martin vs. Motanu’, alături de unul dintre cei mai tineri freestyleri, Misha, fiul lui MC Bean. Bisurile s-au încheiat cu o mare reverență din partea artiștilor, în fața unui val de mâini care salutau cu respect simbioza dintre tradiție, folclor și hip-hop.

La IARMAROC, pasionații istoriei culinare din România au putut degusta, la Bocceluța cu Bucate, rețete tradiționale din Bihor – soiuri și gusturi alese, produse naturale adunate de la țărani autentici și primite de către orășenii de la Summer Well. Vasile Șușca, artist popular ce pictează icoane și creează măști dedicate Sărbătorilor de iarnă, a adus la IARMAROC creațiile care au captivat Occidentul. Meșterul Alexandru Ilinca, opincar, a renunțat pentru un weekend la expozițiile dedicate muzeelor și și-a adus creațiile la IARMAROC, unde istoria și cultura s-au putut întâlni cu o nouă categorie de vizitatori. Festivalierii au putut astfel admira, pe lângă tradiționalele opinci din piele de porc, și artefacte realizate atât din cauciucurile legendarei Dacia 1100, cât și din cele ale motocicletelor nemțești din al Doilea Război Mondial. La Custom Shoes cu BooShoe, Andrei și Gina, artiști grafici, pictori și tattoo artists, au personalizat încălțămintea zilelor noastre cu tematica Subcarpați & Culese din Cartier. Venit din Bihor, meșterul olar Raul Bucșe a adus arta lutului la IARMAROC, demonstrând cum ceramica înseamnă relaxare și deconectare într-un urban sălbatic. Călin Han, pasionat al instrumentelor tradiționale din arealul românesc, a ilustrat farmecul României în sunet de caval, iar Iulian Grozăvescu s-a pus efectiv pe treabă și a strunjit de la A-Z măiastrele cavale astfel încât „să vină toată lumea, să pună toate întrebările, și să ia să cânte”.

IAMDDB, artista de doar 23 de ani, știe ce să ofere și să ceară publicului pentru ca show-ul ei să fie unul complet. Insolentă, fără perdea, IAMDDB a acaparat cu prezența sa uriașă întreaga scenă. Cu un vibe profund jamaican și mișcări senzuale, IAMDDB a cerut „lege și ordine” de la mișcările fluide ale mulțimii, oferindu-le la schimb megahituri precum „More” sau „Vibe”, iar la moshpit a coborât de pe scenă în mijlocul nebuniei, pe fundalul piesei „Shade”. Și-a încheiat show-ul transmițându-le fanilor: „Sunt atât de recunoscătoare, când am venit aici mi-am zis că nu o să mă știe absolut nimeni, iar acum mă uit la voi cum fredonați versurile…!”

Bobby Basil a deschis cu aplomb a doua seară de la scena Red Bull, printr-o reprezentație vibrantă în care au tronat piesele de pe ultimul lui album, „Isaac Nelson”. Narațiuni oneste despre dificultăți și indecizie într-o relație la distanță, spuse pe ritm de grime și trap, boom-bap și R&B-ul, pe alocuri dance hall. Bucuria de a descoperi un public nou și receptiv la piesele sale l-au făcut pe irlandez să desemneze Summer Well drept „cel mai bun festival” la care a participat vreodată. Și-a încheiat cântarea cu „I Don T get Enough”, piesă de rezistență, și în asentiment, și-a îndemnat fanii să-l readucă și la anul pe scena românească.

Capul de afiș al serii de duminică, AJ Tracey, a rupt mulțimea în două, la propriu. Cu un flow liniștit, însă tăios, AJ Tracey s-a jucat cu mulțimea, mixând sample-uri bubuitoare din Praise The Lord de la A$AP Rocky cu acorduri clasice precum La Donna e Mobile. Seara a culminat cu piesele epice din portofoliul său: „Ladbroke Grove” „cel mai tare cântec pe care l-am scos” și „Butterflies” și-ale sale ritmuri afro.

De 20 ani, RED BULL MUSIC celebrează muzica și cultura muzicală, precum și mințile transformative care le pun în mișcare. Prin festivaluri, workshop-uri educative, colaborări între artiști și mii de alte inițiative, RED BULL MUSIC sprijină artiștii și comunitățile artistice locale din întreaga lume.