Eiji Tsuburaya, maestrul efectelor speciale, celebrat de Google la 114 ani de la naştere

Eiji Tsuburaya este sarbatorit de Google cu ocazia împlinirii a 114 ani de la naşterea geniului efectelor speciale. Eiji Tsuburaya s-a inspirat din asa numitele kaijū eiga, filmele cu creaturi ciudate izvorate din cultura japoneza si care au dat nastere unui adevarat gen cinematografic.

RomaniaTV.net
07 iul. 2015, 03:23
Eiji Tsuburaya, maestrul efectelor speciale, celebrat de Google la 114 ani de la naştere
EIJI TSUBURAYA, creatorul monstrului Godzilla, este omagiat de Google, la 114 ani de la naştere.

Cunoscut in Japonia dreptmaestrul okusatsu, adica al efectelor speciale, pentru munca sa inovatoare in filme si seriale ajunse reprezentative ca “Godzilla” sau “Ultraman”, Eiji Tsuburaya a oferit entertainment nu doar pentru o natiune, ci pentru toti cinefilii pasionati de peliculele cu daikaiju – monstri giganti precum Godzilla, Mothra sau Rodan.

Eiji Tsuburaya ramane o legenda in cinematografie prin tehnicile sale de redare a monstrilor pe marile ecrane. In 1954, cand a inceput fenomenul Gojira, descrisa ca o incrucisare dintr-o gorila si o balena, o bestie cu aspect de dinozaur ce transforma orasul Tokyo in ruine, Eiji Tsuburaya avea 53 de ani si o experienta de doua decenii de cameraman si asistent de regizor. Munca sa din tinerete in echipa de cercetare a unei companii de jucarii l-a ajutat in dezvoltarea unor tehnici de filmare inovatoare, asa ca repede a ajuns cunoscut ca un specialist in efecte vizuale.

Pentru originalul Godzilla, in regia lui Ishiro Honda, Eiji Tsuburaya a primit “Film Technique Award”. Spre deosebire de tehnica stop motion care facea ca obiectele din jurul nostru sa para a se deplasa de unele singure, Eiji Tsuburaya a folosit un om intr-un costum de cauciuc pentru a reda pe ecrane creatura de neoprit, rezultata in urma testelor americane cu bombe nucleare.

Aceasta tehnica asociata filmelor japoneze SF cu si despre monstri poarta astazi numele de suitmation. De-a lungul carierei sale de 50 de ani, Eiji Tsuburaya a muncit la peste 250 de filme, si-a creat propria casa de productie si a lansat Ultraman, un serial cu lupte intre monstri ce a devenit un fenomen cultural in Japonia si care a fost preluat si international.