Electronic Entertainment Expo 2015 din Los Angeles: Inovaţie şi videojocuri „indie” la E3

Luptele interactive și căștile pentru realitate virtuală au monopolizat timp de trei zile târgul industriei de gaming - Electronic Entertainment Expo 2015 (E3) din Los Angeles, unde s-a făcut remarcată și o explozie de jocuri alternative și independente, relatează joi EFE.

18 iun. 2015, 17:55
Electronic Entertainment Expo 2015 din Los Angeles: Inovaţie şi videojocuri „indie” la E3

Realitatea virtuală și jocurile de acțiune au fost adevărații protagoniști ai târgului unde anii trecuți marile companii ale sectorului au lăsat prea puțin loc jocurilor alternative și independente. Anul acesta există însă o explozie a jocurilor ‘indie’. Micii producători sunt capabili să creeze produse unice și artistice, a declarat Chad Moldenhauer, creatorul ‘Cuphead’ — una din senzațiile jocurilor alternative la actualul târg E3.

Este vorba de un joc video inspirat din estetica desenelor animate din anii 30, pictate de mână. Conceput cu multă dragoste și dedicație jocul îi aruncă pe concurenți într-o cursă nebună pentru a strânge bani cu care să plătească o datorie diavolului, potrivit Agerpres.

„Va exista întotdeauna un interes pentru jocurile cu buget mare, dar există o cerere în creștere pentru jocurile variate care vor începe să fie disponibile prin distribuție digitală”, a declarat producătorul studioului canadian Panache Digital Games, JF Boivin. Distribuția digitală, instrument al dezvoltării și noile surse de finanțare, precum sistemul de ‘crowdfunding’ contribuie la „democratizarea” producției de jocuri video și la afluxul ideilor libere și originale.

Boivin lucrează împreună cu Patrice Désilets, creatorul jocului ‘Assassin’s Creed’, la noul joc ‘Ancestors: The Humankind Odissey’, o aventură care va străbate mai multe momente cheie ale omenirii începând cu primii strămoși ai omului. Având în vedere că studioul este mic iar resursele limitate s-a optat pentru politica pașilor mici iar aventura se va publica pe capitole.

Potrivit fondatoarei Festivalului Internațional al Jocurilor Independente Indiecade, Stephanie Barish, industria s-a schimbat și a înțeles că oamenilor le plac jocurile diverse, mai scurte și mai artistice. ‘No Man’s Sky’, ‘Everybody’s Gone to the Rapture’, ‘Firewatch’, ‘Below’, ‘Cuphead’, ‘Ashen’ sau ‘Beyond Eyes’, care vor face parte din cataloagele Xbox One și PlayStation 4, sunt o bună dovadă în acest sens.

Indiecade, un paradis obligatoriu pentru vizitatorul care vrea să fie surprins, prezintă anul acesta la E3, 45 de titluri care merg de la explorarea împărtășită a universului grație realității virtuale a cărților transformate în jocuri și până la proiecte grafice care ne fac să ne gândim la relațiile și la deciziile noastre. În ‘Wattam’ nu există reguli: este o lume deschisă și colorată în care poți construi case naive sau interacționa cu obiecte însuflețite precum perna, o ceașcă isterică cu cafeau sau cu o bucată de sushi. Creatorii săi de la studioul Funomena asigură că jocul video se dorește echivalentul unor jucării scoase din sertar cărora li se dau nume, chip și viață.

În ‘Sunset’, obiectivul este explorarea limitată în care jucătorul intră în pielea unei menajere surprinsă în apartamentul unui bogătaș în timpul unei lovituri de stat din anii ’70. În timp ce la ‘Tripad’ ecranul dispare fiind format din trei panouri electronice pline de butoane. Cu ajutorul acestora jucătorii vor încerca să prindă lumina care se mișcă rapid de la un panou la altul.

O carte virtuală bazată pe universul din ‘Alice în Țara Minunilor’ este mijlocul prin care jucătorul din ‘Curioser and Curioser’ interacționează cu ecranul jocului video. Nu este vorba de o carte oarecare: în afară de faptul că are desene uimitoare este și plină de senzori și butoane interconectate la o platformă hardware liberă.

Stephanie Barish a reamintit că realitatea virtuală din „Oculus Rift” a ajuns în urmă cu trei ani la târgul E3 prin intermediul Indiecade iar inovațiile care vor fi prezente la viitoarele expoziții vor lua naștere tocmai din proiectele independente pe care le promovează târgul E3 care se încheie joi la Los Angeles.