Elena Băsescu vrea un cod de conduită pentru mass-media

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a afirmat în plenul Parlamentului European că autorităţile române trebuie să elaboreze un cod de conduită pentru mass-media, aşa cum a recomandat ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

22 mai 2013, 08:01
Elena Băsescu vrea un cod de conduită pentru mass-media

Fiica preşedintelui a luat marţi cuvântul în dezbaterea referitoare la adoptarea rezoluţiei PE privind libertatea mass-media, bazată pe un raport elaborat de europarlamentarul PNL Renate Weber, scrie Mediafax.

Elena Băsescu a arătat că susţine raportul Weber deoarece consideră şi ea că „defăimarea nu ar trebui incriminată în Statele Membre” ale UE, dar şi că trebuie elaborate standarde profesionale şi coduri etice la nivel naţional pentru jurnalişti.

„O mass-media independentă trebuie să fie imparţială şi obiectivă, să respecte viaţa privată a oamenilor şi să facă diferenţa între fapte şi opinii atunci când informează. Salut prevederile raportului conform cărora ar trebui elaborate standarde profesionale şi coduri etice la nivel naţional. Ultimul Raport MCV constată presiunile pe care o parte a mass-mediei le face asupra actului de justiţie în România. De aceea, aş dori să solicit autorităţilor din România să elaboreze un Cod de Conduită aşa cum recomandă ultimul Raport MCV„, a afirmat Elena Băsescu.

Ea a mai evidenţiat că trebuie garantată şi independenţa organismelor naţionale de supraveghere ale mass-media pentru a avea o creştere a calităţii actului jurnalistic şi o informare corectă a cetăţenilor.

Parlamentul European a adoptat marţi raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi.

De asemenea, raportul Weber cere Comisiei Europene monitorizarea modului în care în statele membre este respectată libertatea presei.

Raportul solicită statelor membre şi UE elaborarea unor proceduri şi mecanisme pentru alegerea şi numirea managerilor din mass-media publice, consiliile de administraţie, consiliile mass-media şi conducerea organismelor de reglementare, având la bază transparenţa, meritele profesionale, experienţa incontestabilă şi care să asigure profesionalism, integritate, independenţă în detrimentul criteriilor politice şi partizane.

De asemenea, raportul Weber mai cere norme care să asigure rezolvarea situaţiilor de conflict de interese, de genul celor rezultate din întrepătrunderea funcţiilor politice cu cele de control asupra unor instituţii mass-media şi, în special, să asigure că proprietarii conglomeratelor media sunt întotdeauna cunoscuţi în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.

Comisia Europeană a afirmat, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat pe 30 ianuarie, că au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi îndoieli privind eficacitatea supravegherii desfăşurate de CNA, fiind necesară revizuirea normelor pentru garantarea protecţiei instituţiilor.edia sunt întotdeauna cunoscuţi în mod public, pentru a se evita conflictele de interese.