Elena Udrea, ATAC la DNA şi Codruţa Kovesi în faţa instanţei. MOTIVAREA JUDECĂTORILOR

Judecătorii Înaltei Curţi consideră că Elena Udrea trebuie să rămână în arest preventivă pentru că şi-a tras din bani în timp ce tăia salariile şi pensiile, pentru că nici până acum nu a priceput ce nenorociri a făcut şi pentru că denunţătorii sunt sinceri. În replică, fostul ministru al Dezvoltării Regionale spune că e victima setei de sânge a privitorilor la televizor, a popularităţii Codruţei Kovesi şi a minciunilor foştilor ei apropiaţi. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2015, 18:23
Elena Udrea, ATAC la DNA şi Codruţa Kovesi în faţa instanţei. MOTIVAREA JUDECĂTORILOR

În motivarea judecătorilor care au decis ca Elena Udrea să rămână încă 30 de zile în arest preventiv, instanţa apreciază drept agravant faptul că, în timp ce guvernul din care făcea parte invoca necesitatea austerităţii, Elena Udrea împărţea contracte de sute de milioane de euro.

„La interpelarea instanţei cu privire la faptul dacă Elena Udrea poate fi culpabilă pentru o măsură politică a Guvernului de la acea dată, reprezentantul parchetului a arătat că Elena Udrea, pe de o parte membru al Guvernului, era de acord cu măsurile de austeritate, iar pe de altă parte, din bugetul ţării, acorda contracte supraevaluate pentru care primea mită”, se arată în motivarea instanţei, citată de România TV.

În apărarea ei, Elena Udrea a invocat foamea de imagine a DNA, puternica ascensiune mediatică a Codruţei Kovesi, dar şi dorinţa ascunsă a unei forţe obscure de a demoniza campania electorală care l-a făcut pe Traian Băsescu din nou preşedinte.

„Inculpata Udrea Elena, având ultimul cuvânt (..) a opinat că, din păcate, există o componentă puternică de imagine a acţiunii DNA, care afectează bunul mers al anchetei şi, în acelaşi timp, percepţia de imparţialitate a anchetatorilor, justiţia ajungând, din ce în ce mai des, să nu mai însemne hotărârile judecătorilor, ci ieşirea cu cătuşe de la DNA în prime time. Tocmai din cauza presiunii uriaşe, care se generează din partea opiniei publice, obişnuită să aştepte sancţiuni dintre cele mai drastice faţă de persoane care la un anumit moment încă beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum este şi acest caz, din ce în ce mai mulţi avocaţi evită să acorde asistenţă juridică în cauze cu persoane extrem de mediatizate, iar unii judecători se tem să dea decizii conform propriei conştiinţe.
A arătat că, deşi teoretic se poate ca la finalizarea urmăririi penale faţă de ea să fie dată o soluţie procedurală favorabilă, apreciază că practic în cazul său este imposibil, deoarece există sondaje de opinie în justiţie în care procurorii DNA şi, desigur, şefa DNA – doamna Kovesi, au o imagine din ce în ce mai bună, în timp ce imaginea celor anchetaţi este o imagine dezastroasă”, se mai arată în motivare.

De asemenea, Elena Udrea „a învederat că singurul argument invocat de parchet pentru a o menţine timp de încă o lună în arest este acela că DNA doreşte să investigheze ce s-a întâmplat la PDL în campania electorală”.

„A mai arătat că în mod evident DNA va mai instrumnenta încă un caz de campanie electorală, tocmai pentru că este legat de Elena Udrea. Însă, trebuie avut în vedere că toate partidele, nu numai PDL Bucureşti, aveau gherilă digitală, formată din studenţi care au fost plătiţi în această campanie”, se mai arată în motivare.

În aşteptarea judecării contestaţiei la prelungirea mandatului de arestare, magistraţii constată că Elena Udrea nu a priceput nici până acum în ce e băgată şi ce a făcut şi că dă vina pe oricine altcineva în afară de ea. 

„Acest aspect a evidenţiat faptul că Ana Maria Topoliceanu este protejată de DNA, care, de altfel, nu a luat faţă de aceasta decât măsura controlului judiciar. A precizat că procurorii au respins toate întrebările vizând faptul că atât Ana Maria Topoliceanu, cât şi alte persoane şi-au negociat libertatea la DNA. De asemenea, inculpata a precizat că nu înţelege cum o persoană cu care este prietenă o incriminează cu atâta incisivitate, însă este posibil ca aceasta, pusă a alege între a-şi pierde libertatea şi a formula un denunţ, să fi ales a doua variantă, chiar dacă acest denunţ a fost formulat împotriva cuiva care i-a oferit un statut la un moment dat şi prin el prezenta aspecte neadevărate, frauduloase”, se mai arată în motivare.

Mai mult, judecătorii susţin că la acest moment Elena Udrea „nu conştientizează activitatea ilicită generată”.

„Inculpata Udrea Elena Gabriela nu oferă nicio explicaţie care să combată faptul că atât prietena sa, respectiv inculpata Topoliceanu Ana Maria, cât şi inculpaţii Nastasia Gheorghe şi Lungu Ştefan o incriminează.(…)Activitatea infracţională este complexă şi amplă, iar la acest moment inculpata nu conştientizează activitatea ilicită generată”, mai susţin judecătorii.

Magistraţii ICCJ judecă joi contestaţia depusă de Elena Udrea la decizia de prelungire a arestului preventiv cu 30 de zile în dosarul „Gala Bute”. Avocatul Marius Striblea a declarat, miercuri, la România TV, că speră ca „abuzul arestului preventiv” să fie oprit.

Fostul ministru Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

În 23 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”.