ELENA UDREA, ziua cea mai grea. Azi află dacă va fi ARESTATĂ. Deputaţii votează ŞASE CERERI

Ziua de luni este crucială pentru Elena Udrea. Deputaţii decid dacă poate fi sau nu arestată, iar fosta şefă a PMP ar putea ajunge în arestul Poliţiei Capitalei chiar în această seară, în cazul în care votul îi va fi potrivnic. Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor sunt în total ŞASE cereri - trei de arestare și trei de urmărire penală. Fiecare solicitare va fi dezbătută şi votată separat. Votul va fi secret, cu bile. 

09 feb. 2015, 06:40
ELENA UDREA, ziua cea mai grea. Azi află dacă va fi ARESTATĂ. Deputaţii votează ŞASE CERERI

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a avizat favorabil, duminică, toate cererile DNA de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului Elena Udrea în dosarele GALA BUTE şi MICROSOFT. Fosta şefă a PMP a venit, însoţită de avocaţi, pentru a se apăra în faţa colegilor săi jurişti, la final ea declarând că le-a cerut să încuviinţeze începerea urmării penale, dar măsura arestării preventive este, în opinia sa, una „excesivă”.

Plenul Camerei Deputaţilor de întruneşte de la ora 17.30, acesta urmând să decidă prin vot dacă dă undă verde arestării Elenei Udrea.

Colegii de Cameră ai fostului ministru al Turismului vor vota şase cereri: două de incepere a urmăririi penale, trei de arestare preventiva, precum şi o cerere pentru extinderea urmăririi penale. 

Citeşte şi TRAIAN BĂSESCU, primul mesaj pentru ELENA UDREA, aflată la un pas de arestare

Deputaţii vor da vot pentru fiecare cerere în parte. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, cererea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

„Sunt șapte puncte pe ordinea de zi dintre care șase se referă la doamna Udrea. (…) În cazul Udrea primul punct se referă la începerea urmăririi penale pentru Gala Bute, al doilea extinderea urmăririi penale pentru luare de mită în dosarul Gala Bute, al treilea cererea de arestare în dosarul Gala Bute, al patrulea punct de ordinea de zi se referă la începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft, al cincilea este reținerea și arestarea preventivă în dosarul Microsoft și al șaselea schimbarea controlului judiciar în arestare în dosarul Microsoft”, a declarat secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici, la finalul Biroului permanent al Camerei Deputaților.

Votul va fi secret, cu bile. 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul „Gala Bute” şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă – două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”, se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.