Elena Udrea: Nu se pune acum problema ca Traian Băsescu să devină prim-ministru

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, a declarat că, atunci când va deveni preşedinte al României, va determina demiterea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului ca urmare a reconfigurării majorităţii parlamentare. Udrea a spus că nu este o problemă de actualitate numirea lui Traian Băsescu drept viitor premier, întrucât viitoarea majoritate parlamentară va trebui să stabilească de comun acord un candidat pentru acest post.

20 aug. 2014, 17:00
Elena Udrea: Nu se pune acum problema ca Traian Băsescu să devină prim-ministru

Dacă voi ajunge preşedintele României şi cu siguranţă voi ajunge, voi schimba guvernul Victor Ponta. Voi sprijini un prim-ministru cu viziune, ce a realizat ceva în viaţă”, a declarat Elena Udrea. Întrebată cum îl va îndepărta pe Ponta în condiţiile în care textul constituţional interzice expres ca şeful Guvernului să poată fi demis prin decret prezidenţial, Udrea a răspuns: „Voi reuşi să fac o altă majoritate”.

Cât priveşte posibilitatea de a-l numi ca prim-ministru chiar pe Traian Băsescu, Udrea a spus că această chestiune nu este una actuală. „Sfaturile domnului preşedinte ar fi utile oricărui viitor prim-ministru. Nu se pune problema în acest moment ca Traian Băsescu să devină prim-ministru pentru că majoritatea parlamentare va propune un prim-ministru„, a mai spus Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în luna mai, că ar exista din partea sa tentaţia de a fi premier după ce îşi va termina mandatul de şef al statului, dar ştie că nimeni nu-l va numi în această funcţie.

„Ar exista această tentaţie, dar ştiu că nu mă va desemna nimeni, pentru că nimeni nu vrea un premier care ştie atât de multe câte ştiu eu”, a afirmat Băsescu, pentru „Gândul”.

Întrebat dacă în ipoteza în care Elena Udrea ar fi preşedinte, el ar putea fi prim-ministru, Traian Băsescu a răspuns: „Dacă discutăm de ipoteze, în ipoteza asta cred că m-ar numi Elena Udrea prim-ministru”.

În acest context, şeful statului a arătat că dacă ar fi premier ar depolitiza „imediat” instituţii precum ANAF.

„Imediat, ce s-a făcut la SRI, SIE, DNA, DIICOT, Înalta Curte – numiri nepolitice, asta aş face la ANAF, la Autoritatea Sanitar Veterinară, la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, la centru şi în teritoriu şi stabilitate pe funcţii şi vă asigur că depolitizarea acestor instituţii, care este parte din reforma statului, ar aduce mult bine României”, a susţinut Traian Băsescu.