Elevii ar putea veni sâmbăta la şcoală pentru recuperarea orelor pierdute. Ce spun sindicatele

Minivacanţa forţată de săptămâna aceasta ar putea prelungi programul elevilor în săptămânile următoare sau chiar introduce cursuri sâmbăta. 

02 mart. 2018, 16:14
Elevii ar putea veni sâmbăta la şcoală pentru recuperarea orelor pierdute. Ce spun sindicatele

„Conform regulamentului, fiecare unitate de învăţământ va trebui să stabilească în Consiliul de Administraţie modalitatea de parcurgere a programei şcolare până la sfârşitul anului şcolar. Asta înseamnă că se va discuta în cadrul unităţii de învăţământ şi ei vor decide cum anume vor recupera materia”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală.

Astfel, şcolile ar putea lua în calcul fie prelungirea programului zilnic cu câte o oră, până la recuperarea întregii programe, dacă spaţiile şi orarul claselor permite acest lucru, fie susţinerea cursurilor sâmbăta. Sigur că ultima variantă nu este nici pe placul elevilor, nici pe placul profesorilor. Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa recomandă ca recuperarea să nu se facă sâmbăta.

„SLSIP apreciază că hotărârile adoptate de consiliile de administraţie din unele unităţi de învăţământ cu privire la recuperarea în zile de sâmbătă a orelor pierdute în perioada afectată de condiţiile meteo nefavorabile sunt cel puţin discutabile, raportat la dispoziţiile art. 111 – 124, respectiv art. 137 din Codul muncii (timpul de muncă, timpul de odihnă, munca suplimentară, repausul săptămânal). Considerăm că în condiţiile în care personalul didactic de predare, didactic auxiliar şi nedidactic va fi chemat să lucreze în zilele de sâmbătă, nu pot fi respectate dispoziţiile art. 137 din Codul muncii, care stabilesc faptul că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. De asemenea, apreciem că, în aceste condiţii, sunt eludate şi dispoziţiile Codului muncii cu privire la munca suplimentară şi modul în care aceasta poate fi prestată. În consecinţă, recomandăm liderilor grupelor sindicale ca la şedinţele consiliilor de administraţie să susţină alte modalităţi de recuperare, care să se încadreze în limita timpului legal de lucru zilnic şi săptămânal, cu respectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal şi munca suplimentară”, precizează preşedintele SLSIP Constanţa, prof. Mitică Iosif.