Elevul craiovean acuzat de propagandă pro-Statul Islamic, condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi ca nefondat apelul declarat de elevul craiovean Luigi Boicea (19 ani) împotriva sentinței din mai a Curții de Apel Craiova, prin care a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru propagandă în favoarea Statului Islamic și participare la ședințe de instruire online în vederea comiterii de acte teroriste, decizia ÎCCJ fiind definitivă.

14 oct. 2017, 11:30
Elevul craiovean acuzat de propagandă pro-Statul Islamic, condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Boicea Luigi Constantin împotriva sentinței penale nr. 110 din data de 4 mai 2017, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția penală și pentru cauze cu minori. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ de joi.

Lui Boicea i se va deduce perioada de circa un an petrecută deja în arest preventiv, pe durata judecării procesului, astfel că va mai executa efectiv în penitenciar o pedeapsă de 2 ani și 4 luni. Potrivit probelor administrate de procurorii DIICOT, care au început anchetarea lui Boicea la sesizarea SRI, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016, elevul craiovean ar fi promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul rețelelor de socializare/serviciilor de comunicare Facebook, Twitter, YouTube, Omegle, jocuri on-line, WhatsApp, Skype, Messenger, ș.a., a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea „SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În aceeași perioadă, inculpatul ar fi participat la programele de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil, prin intermediul publicațiilor DABIQ RUMIYAH, GHIDUL MUJAHEDINULUI și a materialelor video cu conținut explicit ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii explozive standardizate, dispozitive explozive improvizate, muniții, etc. cât și asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism.

Boicea și-a recunoscut faptele și a fost judecat în procedură simplificată. La ultimul cuvânt acordat de Curtea de Apel Craiova înainte de pronunțarea din mai a condamnării, Luigi Boicea a declarat că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist și că intenționează să se reintegreze în societate, solicitând judecătorilor să îi aplice o pedeapsă cu suspendare. Instanța nu a ținut însă seama de solicitarea sa, ci de opinia consilierului de probațiune, potrivit căruia Luigi Boicea nu este sincer când afirmă că și-a abandonat convingerile religioase radicale anterioare, ci o face doar din interes, aplicând așa-numita „Taqiya” sau „legea musulmană a tăcerii”. „Taqiya”, cuvânt arab care se traduce literal prin teamă, prudență sau grijă, reprezintă un principiu islamic potrivit căruia îi este permis unui credincios să-și disimuleze sau chiar să-și nege credința și practica religioasă pentru a se feri de persecuții.

”Inculpatul Boicea Luigi Constantin, având ultimul cuvânt, a arătat că este de acord cu susținerile avocatului său, că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist, făcând acele fapte pentru a recăpăta atenția familiei sale, care era dezbinată. A mai susținut că dorește să-și reia cursurile școlare, să-și refacă relațiile de prietenie și familiale și chiar să-și întemeieze o familie alături de prietena sa, sens in care a solicitat să-i fie aplicată o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, obligându-se să respecte toate interdicțiile ce i se vor impune, iar un argument în plus pentru această modalitate de executare l-ar constituii și starea sa precară de sănătate (este diabetic – n.r.), fiind dependent de insulină de 4 ori pe zi”, se menționa în motivarea sentinței Curții de Apel Craiova.

Anterior, avocatul său solicitase același lucru, arătând că ”inculpatul a săvârșit aceste infracțiuni din teribilism și din cauza situației familiale a acestuia, tatăl său fiind condamnat, iar mama plecată în străinătate, inculpatul aflându-se în grija bunicilor”. Potrivit sursei citate, DIICOT s-a folosit în strângerea de probe împotriva elevului craiovean de trei colaboratori din afara instituției, cu identitate protejată, inclusiv de o persoană despre care inculpatul credea că este musulman de naționalitate palestiniană și membru al ISIS, scrie profit.ro.