Elicopter prăbuşit în Columbia: 15 morţi

Cincisprezece polițiști și-au pierdut viața marți când elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în nord-vestul Columbiei, în cursul unei operațiuni contra Clanului Usuga, principala organizație criminală a traficanților de droguri din țară, a anunțat poliția națională, potrivit AFP.

05 aug. 2015, 03:29
Elicopter prăbuşit în Columbia: 15 morţi

„În cursul unei ofensive desfășurate în cadrul operațiunii Agamemnon, împotriva Clanului Usuga, un aparat de tip Blackhawk s-a prăbușit între (localitățile) Carepa și Chigorodo (regiunea Antioquia) cu 17 pasageri la bord”, dintre „15 au murit”, a informat un comunicat al poliției.

Alți doi agenți au fost internați în spital.

„Echipe specializate s-au deplasat în zona accidentului pentru a demara o anchetă, ale cărei prime elemente arată că a fost vorba despre o defecțiune mecanică și accidentală”, a menționat documentul.

Autoritățile, care au prezentat condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața „luptând contra crimei organizate”, au subliniat că accidentul a avut loc într-o zonă „împădurită și cu acces dificil”.

Blackhawk este un elicopter de transport aerian de producție americană.

Clanul Usuga, cunoscut și sub numele Los Urabenos sau Autoapărarea Gaitanistas, este principala grupare de traficanți de droguri din Columbia, înființată după demobilizarea a 32.000 de paramilitari de extremă-dreaptă în anii 2000, care luptaseră împotriva gherilelor.

În cursul ultimelor luni, guvernul președintelui de centru dreapta Juan Manuel Santos a lansat o ofensivă în forță contra acestei organizații.

Columbia este de peste o jumătate de secol scena unui conflict armat în care sunt implicate forțe de securitate, gherile de stânga, miliții de extremă-dreaptă și grupări criminale.