Eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI, la CCR în 21 iunie

Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta în 21 iunie sesizarea PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

RomaniaTV.net
29 mai 2017, 13:37
Eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI, la CCR în 21 iunie

CCR a primit sesizarea de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea OUG 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, formulată de senatorii PNL.

În 23 mai, PNL a anunțat că a sesizat CCR cu privire la modificările aduse mecanismului de numire în funcție a directorului DGPI, prin eliminarea avizului necesar din partea CSAT.

„Modificarea operată de majoritatea parlamentară încalcă prevederile constituționale referitoare la asigurarea securității naționale, iar, pe de altă parte, se înscrie într-o abordare sistematică a PSD-ALDE de restrângere a atribuțiilor președintelui României prin modificări legislative lipsite de fundamentare”, preciza PNL.

De asemenea, liberalii susțineau că proiectul de lege prin care a fost modificată OUG are grave carențe de coerență legislativă în raport cu o serie de alte acte normative în vigoare, deschizând posibilitatea legală de a aservi politic activitatea DGPI.

„Soluția legislativă promovată nu a fost supusă dezbaterii și votului în prima Cameră sesizată, respectiv în Camera Deputaților, fapt care a dus la încălcarea principiului bicameralismului în adoptarea actelor normative”, arătau liberalii.