Elisa Leonida Zamfirescu, femeia inginer care ne-a învăţat să căutăm cărbune

Pe 10 noiembrie comemorăm pe Elisa Leonida Zamfirescu, una din primele femei inginer din lume, motiv pentru care Google i-a dedicat un Doodle. Una din principalele ei contribuţii a fost identificarea și analiza unor noi resurse de cărbune, de șisturi bituminoase, de gaze naturale şi alte minereuri.

RomaniaTV.net
10 nov. 2018, 09:15
Elisa Leonida Zamfirescu, femeia inginer care ne-a învăţat să căutăm cărbune

Elisa Leonida Zamfirescu (10 noiembrie 1887, Galați – 25 noiembrie 1973, București) a fost o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, s-a pretins ca a fost prima femeie inginer din lume dar Alice Perry a absolvit in 1906, cu sase ani inainte, potrivit profilului întocmit pe Wikipedia.

A adus o contribuție deosebită la progresul economiei naționale și la afirmarea științei românești, prin lucrările sale originale, susținute la congrese, simpozioane și publicate. Aici s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor, semnând 85.000 buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic.

A participat la importante studii de teren, privind în special identificarea și analiza unor noi resurse de cărbune, de șisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxită sau cupru, cărora le-a consacrat și monografii: Contribuțiuni la studiul bauxitelor din România; Studiul chimic al cromitelor din Munții Orșovei; Studiul extragerii potasiului din glauconite; Studiul determinării germaniului în cărbuni și minereuri; studiul pământurilor decolorante din R.P.R.; Valorificarea gazelor din craking; Aditivi pentru uleiurile minerale pe baza de rășini acrilice; Studiul compoziției chimice a țițeiului în R.P.R..

Contribuția sa la cercetarea bogățiilor minerale ale României îi asigură un loc de cinste în galeria marilor figuri ale științei naționale, europene și mondiale.