Elisabeta a II-a, la 90 de ani: Viaţa unei regine, în imagini inedite

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte la 21 aprilie 90 de ani. Pentru a marca acest eveniment deosebit, Press Association a scotocit în arhive şi a ales 90 de fotografii ce ilustrează viaţa suveranei de la naştere, până în ziua de astăzi.  

21 apr. 2016, 06:34

Viaţa în imagini a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care sărbătoreşte, joi, al 90-lea an de viaţă, conţine 90 de fotografii făcute de-a lungul timpului şi selectate cu această ocazie de către Associated Press,  câte una pentru fiecare an de viaţă.

Iată câteva dintre acestea:

În data de 21 Aprilie, 1926, se năştea, la Londra, primul copil al lui Albert, duce de York şi al soţiei sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon. 

1928 – Viitoarea regină ştia deja cum să-şi salute supuşii

1931 – Elizabeta, la ceremonia de nuntă a lui Lady May Cambridge cu Căpitanul Henry Abel Smith, la Balcombe, în Sussex

1936. Viitoarea regină şi ceilalţi membri ai familiei dau mâna cu ofiţerii veniţi la Turneul Regal

1937. Viitoarea regină cu mama ei, la încoronarea tatălui său, regele George al VI-lea

 

 1938. Fotografie de familie cu un an înainte ca Al Doilea Război Mondial să cuprindă Europa

1940. Prinţesa Elisabeta, ajunsă la vârsta de 14 ani, apare într-un program de radio pentru copii intitulat „Ora Copiilor”. Ea le trimite copiilor care au fost evacuaţi din Marea Britanie în America şi Canada în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceea a fost prima înregistrare audio a viitoarei regine, care se regăseşte în arhivele BBC.

În 1942, în uniformă de cercetaş, după ce a intrase în această organizaţie în 1937, iar sora sa, prinţesa Margareta aderase şi ea, iar mama lor devenise Patronul organizaţiei cercetaşilor Girl Guides. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prinţesa Elisabeta a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a ridica moralul poporului său.

În 1945, prinţea Elisabeta şi-a confecţionat o uniformă şi s-a înscris în Serviciul Teritorial Auxiliar, (ATS), unde a petrecut trei săptămâni cu recruţii şi a învăţat cum se conduce un camion şi chiar cum se poate repara unul.

În 20 noiembrie 1947 s-a căsătorit cu prinţul Philip al Greciei, la Westminster Abbey.

Prinţul Charles, primul copil al cuplului, se năştea în 1948

În 1950, venea pe lume prinţesa Anne, sora prinţului Charles

În februarie, 1952, prinţesa Elisabeta viziona un joc în Kenya, când  aauzit că tatăl ei murise. S-a reîntors imediat la Londra, ca noua regină a regatului insular.

Elisabeta a fost încoronată în iunie, 1953, iar ceremonia de încoronare a fost transmisă la televiziune şi urmărită de milioane de oameni, mulţi dintre ei privind la televizor pentru prima dată. Au urmărit-o cu sufletul la gură pe noua lor regină, devenită Elisabeta a II-a, spunând jurământul de credinţă.

În 1955, primul ministru de atunci, Winston Churchill o invită pe regină, împreună cu soţul ei, Ducele de Edinburgh la un dineu, la reşedinţa lui oficială din Downing Street. 

În 1956, Elisabeta împreună cu prinţul Charles şi cu un câine Corgie în Great Park, pentru a viziona un meci de polo la care participa şi ducele de Edinburgh. 

Prinţul Andrew, al treilea copil al cuplului  născut în 1960 şi, totodată, singurul copil născut de un cuplu regal în ultimii 103 ani ai familiei regale britanice.

Regina şi prinţul Charles, pe cai, pe domeniul castelului Windsor

Regina, în Biblioteca din Sandringham, după primul său mesaj de Crăciun adresat poporului. Mesajul a fost televizat. Elisabeta a II-a a citeşte o copie a „Pilgrim’s Progress, din care a extras cîteva citate cu şi le-a inclus în mesajul său.

 În 1958, regina a coborât în subteran, cu minerii, în Rothes Cilliery, Fife. A fost prima sa vizită la o mină de cărbuni şi a petrecut în subteran mai mult de o jumătate de oră.

Familia regală, în 1965, reunită pentru o fotografie în grădinile de la Frogmore House, Windsor, unde suverana şi-a sărbătorit ziua de naştere, la 39 de ani. Prinţul Edward se născuse cu un an înainte şi stătea în acelaşi cărucior în care stătuse şi prinţesa Charlotte – fiica prinţului William şi a ducesei de Cambridge, în iulie 2015.

În 1969, regina îl încorona oficial pe fiul său cel mare, Charles, ca prinnţ de Walles, în cadrul unei ceremonii la Castelul Caernarfon. Charles avea titlul de prinţ încă de la 9 ani, dar regina a insistat să amâne ceremonia oficială până când Charles ar fi înţeles semnificaţia titlului său de prinţ.

Regina ci câinii corgi, pentrui care are o pasiune ca şi cea pentru cai, la Campionatul Virgiania Water, pentru a viziona o competiţie sportivă – un maraton –  la care participa şi prinţul Filip. Regina avea atunci aproximativ 30 de câini corgi, mulţi dintre ei fiind descendenţi din primul său corgi: căţeluşa Susan. Actualmente, suverana Marii Britanii mai are doi căţei – pe Holly şi Willow.

În 1977, regina împlinea 25 de ani de la urcarea sa pe Tronul Marii Britanii. A organizat un turneu important, vizitând nu mai puţin de 36 de ţări în numai 10 săptămâni.

 

O fotografie de familie, oficială, cu toate generaţiile familiei regale – Regina-Mamă, regia Elisabeta a II-a, Prinţul Charles, prinţii William şi Harry şi mama lor, Prinţesa de Walles, Diana. Fotografia datează din 1984. 

Regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, ducele de Edinburgh, au făcut o vizită în China, în 1986. În forografie apar la Marele Zid Chinezesc, în a treia zi a unei vizite de stat în China. Niciun alt monarh britanic nu a călătorit în China până atunci. Turneul reginei în ţara asiatică, din octombrie 1986, a făcut istorie.

Regina Elisabeta, în 1993. Şeful instructor, Lt Col George Harvey, a ajutat-o pe regină să tragă o salvă cu o armă SA 80, cuocazia centenarului militar Army Rifle Association, la Bisley.

În 1995, Elisabeta a II-a a făcut o vizită oficială preşedintelui sud-african Nelson Mandela. Regina a coborât din iahtul regal, Britannia, în Cape Town, fiind primită cum se cuvine unui conducător de stat, cu covor roşu. A fost prima sa vizită în Africa de Sud, după 1947.

În camera Regency din Palatul Buckingham, din Londra, regina, care împlinea 80 de ani de viaţă, în 2006, citeşte felicitările primite cu ocazia aniversării zilei ei de naştere.

Regina Elisabeta a II-a şi ducele de Edinburgh au vizitat din nou, în 2007, Broadlands, Hampshire, unde au petrecut noaptea nunţii, în noiembrie 1947. Astfel au marcat Nunta de Diamant.

 

 Regina Elisabeta a împlinit 90 de ani. La Mulţi Ani!

 Mai multe imagini pehttp://edition.cnn.com/2016/04/20/europe/queen-elizabeth-90/index.html

şi

http://www.bbc.com/news/in-pictures-36013958