Elveţienii vor să cureţe spaţiul: Vor lansa un satelit „menajer” FOTO

Oamenii de ştiinţă elveţieni vor să lanseze un satelit "menajer" creat special pentru a înlătura deşeurile spaţiale de pe orbita Pământului, care pot afecta grav sateliţii sau chiar vehiculele cu echipaj uman.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 10:40
Elveţienii vor să cureţe spaţiul: Vor lansa un satelit „menajer” FOTO

Satelitul CleanSpace One, în valoare de 11 milioane de dolari, prototipul unei întregi familii de sateliţi „menajeri”, este construit de Centrul Spaţial Elveţian la Institutul Federal pentru Tehnologie din Lausanne (EPFL), Elveţia.

Lansarea sa va avea loc peste 3-5 ani, iar primele sale sarcini vor fi să prindă doi sateliţi elveţieni lansaţi în 2009 şi în 2010, care vor ieşi din uz până atunci.

Agenţia spaţială americană NASA spune că peste 500.000 de bucăţi de deşeuri spaţiale, printre care bucăţi de rachete şi sateliţi stricaţi, orbitează în jurul Terrei.

Deşeurile călătoresc la viteze de circa 28.000km pe oră, suficient de repede pentru a distruge sau a face daune grave sateliţilor sau vehiculelor spaţiale. Coliziunile dintre aceste deşeuri produc şi mai multe fragmente.

Deşeurile spaţiale s-au lovit de cel puţin două ori cu sateliţii: În 1996, un satelit francez a fost vătămat de o bucată de rachetă, iar în 2009, un satelit american a fost distrus în urma unei coliziuni cu un satelit rusesc ieşit din uz.

Satelitul „menajer” va trebuie să fie capabil să îşi ajusteze orbita cu cea a deşeului vizat. EPFL spune că laboratoarele sale construiesc un nou timp de motor ultra-compact care poate face acest lucru. Apoi, CleanSpace One trebuie să prindă şi să stabilizeze deşeul la viteze foarte mari. Cercetătorii studiază cum plantele şi animalele apucă lucrurile, drept model pentru aparatură.

În cele din urmă, „menajerul” trebuie să ghideze deşeul înapoi în atmosfera Pământului. Gunoiul va arde la reintrare, alături de CleanSpace One.

Va rămâne de văzut cât de eficienţi sunt sateliţii menajeri, din punct de vedere al costurilor, ţinând seama de faptul că fiecare va fi distrus după misiune.