Emil Bobu, respectuos şi cu animalele lui Ceauşescu: „Fiţi cuminte, vă rog, TOVARĂŞE Corbu”

Emil Bobu, fost înalt demnitar în vremea comunismului, s-a stins din viaţă la Spitalul Universitar din Capitală. El a murit sâmbătă în urma unui atac cerebral, la doar câteva luni după moartea soţiei sale, Maria Bobu.

13 iul. 2014, 09:54
Emil Bobu, respectuos şi cu animalele lui Ceauşescu: „Fiţi cuminte, vă rog, TOVARĂŞE Corbu”

Fostul ministru Emil Bobu (87 de ani), mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu, a încetat din viaţă în urma unui atac cerebral. Poveştile despre fostul demnitar şi comportamentul său faţă de Ceauşescu sunt incredibile. De-a lungul timpului, în dorinţa de a rămâne în graţiile şefului, Bobu a doborât mai multe recorduri în ceea ce priveşte slugărnicia. Acesta ajunsese până într-acolo încât îi vorbea cu „tovarăşe” chiar şi câinelui familiei Ceauşescu

„O sursă de încredere îmi povestea că, la un moment dat, când labradorul favorit al cuplului dictatorial a început să mârâie ameninţător, secretarul CC al PCR, membru al cercului intim al puterii, principalul aghiotant al Elenei Ceauşescu la Comisia de Cadre a PCR, deci Emil Bobu, s-a adresat dulăului cu cuvintele: „Fiţi cuminte, vă rog, tovarăşe Corbu!”, scria politologul Vladimir Tismăneanu , care completa apoi: „Mai lipsea să-l numească «mult iubit şi stimat »”.

Potrivit libertatea.ro, legenda spune că ascensiunea fulminantă a lui Emil Bobu a început cu prilejul unei vizite oficiale de lucru a „tovarăşului” în judeţul Iaşi, la jumătatea anilor ’60. Pe atunci, Bobu era cadru înalt în organizaţia locală de partid şi s-a ocupat de primirea oaspeţilor de la Bucureşti. Noaptea, după ce Ceauşescu a fost cazat într-o reşedinţă de protocol, gărzile l-au găsit pe Bobu dormind chiar pe preşul din faţa uşii camerei lui nea Nicu. Chestionat în legătură cu prezenţa lui acolo, Bobu a susţinut, pe nerăsuflate, că a ales să stea el personal de pază, pentru a fi sigur că nimeni şi nimic nu-i tulbură somnul lui Ceauşescu. Impresionat de ataşamentul lui Bobu, dictatorul l-a făcut pe acesta aghiotantul său.

Născut într-o familie modestă de ţărani, Emil Bobu devine la 18 ani membru al Partidului Comunist. De meserie strungar, Bobu „a ars” repede etapele ascensiunii în ierarhii şi, după ce a urmat mai multe şcoli, a ajuns procuror. În 1973 ajunge ministru de interne, iar din 1980 ocupă pentru doi ani funcţia de viceprim ministru, pentru ca mai apoi să devină secretar cu probleme organizatorice al Comitetului Central al PCR, funcţie din care controla întregul aparat de partid. S-a numărat printre oamenii de încredere ai lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu.

Cei care l-au cunoscut l-au supranumit pe Emil Bobu „sluga perfectă” a soţilor Ceauşescu. Din dorinţa de le fi pe plac, aghiotantul ajunsese să aprobe din cap orice început de frază al celor doi, fără să mai aştepte finalul. Revoluţia l-a prins pe Bobu încercând să se ascundă pe lângă Târgovişte, dar a fost prins şi ţinut prizonier timp de 3 ore sub ameninţarea unei cozi de mătură.

Acuzat de genocid, Emil Bobu a făcut 7 ani de închisoare, apoi a fost eliberat condiţionat.

Emil Bobu s-a retras apoi undeva la ţară şi a refuzat să mai apară în public.

Vezi: ULTIMELE CUVINTE ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu, înainte de a fi EXECUTAŢI