Emil Boc, Adriean Videanu şi Ion Ariton, audiaţi la DNA Ploieşti în dosarul lui Vasile Blaga UPDATE

Fostul premier Emil Boc şi foştii miniştri Adriean Videanu şi Ion Ariton, s-au prezentat joi, la DNA Ploieşti, unde au fost audiaţi în calitate de martori în dosarul lui Vasile Blaga, potrivit HotNews. Procurorii cercetează modul în care s-au obţinut bani pentru PDL în perioada 2009-2012.

03 nov. 2016, 07:02

UPDATE Emil Boc, Adriean Videanu şi Ion Ariton au fost audiaţi joi, la DNA Ploieşti, în dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă. Cei trei au părăsit sediul DNA Ploieşti după mai multe ore de audieri. Niciunul nu a vrut să dea declaraţii legate de ce au discutat cu procurorii.

„Tot ceea ce am avut de spus, am spus în faţa procurorilor. Premiteţi-mi să nu vă spun absolut nimic”, a declarat Adriean Videanu, la ieşirea de la DNA Ploieşti.

Emil Boc a declarat doar că a dat o declaraţie în calitate de martor. „Am dat o scurtă declaraţie în calitate de martor şi am răspuns la întrebările organelor de anchetă cu privire la procedurile de organizare şi funcţionare din partid (n.r. – PDL) şi din cadrul Guvernului. Mai mult de atât nu pot să vă precizez”, a declarat Emil Boc, la ieşirea de la DNA Ploieşti.

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, nu a făcut niciun comentariu legat de prezenţa sa la DNA Ploieşti.

UPDATE Emil Boc a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 11.00. Acesta le-a declarat jurnaliştilor că a fost citat în calitate de martor într-un dosar care se află pe rolul DNA Ploieşti. „Am fost invitat în calitate de martor într-un dosar aflat pe rolul DNA Ploieşti. Mă duc să văd despre ce este vorba”, a spus Emil Boc, fără a mai face alte comentarii.

UPDATE Adrian Videanu a ajuns la DNA Ploieşti în jurul orei 10.00. Acesta le-a spus jurnaliştilor că a venit în calitate de martor şi că declaraţiile le va face doar în faţa procurorilor. 

„Ce voi declara, declar în fața domnilor procurori”, a spus Adriean Videanu.

UPDATE Primul care a ajuns la DNA Ploieşti este fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. La intrarea în sediul DNA Ploieşti, Ion Ariton a declarat că s-a prezentat în calitate de maror, fără a da alte detalii în legătură cu dosarul în care a fost citat.

Vasile Blaga a fost marti la sediul Directiei Anticoruptie din Ploiesti, unde procurorii l-au anuntat ca i-au pus un sechestru de 700.000 de euro pe avere.

Miercurea trecuta a fost convocat la sediul Directiei Anticoruptie din Ploiesti si Gheorghe Stefan „Pinalti” in calitate de inculpat in dosarul lui Vasile Blaga. Procurorii au pus sechestru asigurator pe averea fostului primar din Piatra Neamt.
DNA il cerceteaza pe Blaga sub control judiciar pentru trafic de influenta, dupa ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la Gheorghe Stefan.

In aceeasi cauza sunt anchetati fostul primar din Piatra Neamt si omul de afaceri Horatiu Bruna Berdila.

Potrivit DNA, intre Blaga si Stefan a existat o intelegere pentru obtinerea de bani pentru partid prin numirea de persoane agreate in conducerea de institutii si companii de stat care sa atribuie contracte firmelor dispuse sa cotizeze la PDL.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

„La nivelul anului 2009, in cadrul formatiunii politice aflate la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa,,cotizeze￯ pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte.