Emil Boc neagă că ar fi vizat de cercetările DNA din dosarul privind achiziţiile IT

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a negat miercuri posibilitatea de a fi chemat la DNA pentru audieri în dosarul privind achiziţiile IT.

RomaniaTV.net
16 iul. 2014, 10:50
Emil Boc neagă că ar fi vizat de cercetările DNA din dosarul privind achiziţiile IT

Emil Boc, care a deţinut funcţia de prim-ministru până în iarna anului 2012, a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că în raportul Corpului de control al premierului se menţionează că prelungirea contractului pentru licenţele necesare unui număr de calculatoare din sistemul de educaţie, despre care se apreciază că a fost făcută ilegal, a fost semnată şi de el.

„Eu ce ştiu, ce îmi amintesc de discuţia din Guvern este că şcolile rămăseseră fără licenţe pe computerele pe care le aveau şi miniştrii de resort au trebuit să ia măsuri şi decizii pentru ca şcolile să poată lucra în continuare cu acele calculatoare. De acest lucru îmi amintesc în Guvern şi nu cred să fi fost ceva ilegal”, a afirmat Emil Boc.

Potrivit unui comunicat al DNA, în prezent se fac audieri într-un dosar care priveşte achiziţii IT la mai multe ministere. Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării DNA de către Corpul de control al premierului, din data de 21 mai 2013, cu privire la închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

”Obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au încheiat contrar HG nr. 460/2009 contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ de nouă milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ”, precizează sursa citată.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul închirierii unui număr de 179.259 de licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 de licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor staţiilor de lucru şi a serverelor achiziţionate în perioada 2001-2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 şi rural.