Emil Constantinescu: „Un preşedinte care nu adună averi este un prost. M-a învins presa Securităţii”

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu este un om foarte discret de când s-a hotărât să nu mai candideze la funcţia supremă în stat şi de când a părăsit scena politică. Într-un interviu acordat ring, Emil Constantinescu spune că nu se mai întoarce niciodată în politică. 

13 aug. 2015, 03:37

Emil Constantinescu reafirmă că politica este un domeniu al trecutului pentru el, deşi recunoaşte că a fost văzut ca un urmaş al lui Corneliu Coposu. Întrebat despre celebra frază cu preşedintele învins de Securitate, fostzul preşedinte a nuanţat: „N-am afirmat asta. Eu am spus că presa Securităţii m-a învins. Cei pe care i-am eliminat eu s-au dus în presă. Este cu totul altceva. Eu am venit cu un proiect când n-am mai candidat. Proiectul era acela ca toată coaliţia să-l sprijine pe Isărescu. L-am sprijinit pe el, n-am plecat aşa, iar acum fac lucruri mult mai bune pentru România”. 

În prezent, Emil Constantinescu este preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, poziţie din care, spune el, poate să ajute mai mult România: „Poporul ar trebui să accepte că poate să existe un preşedinte care să respecte legea şi să fie complet cinstit. Numai că, în România, un preşedinte care a respectat legea – este cazul meu – a fost considerat un preşedinte slab, iar unul care este cinstit şi nu adună averi pentru el, pentru familia, copiii şi pentru rudele lui, este un prost. 

Eu am lăsat acest exemplu, că se poate şi altfel în România. Înainte, acest lucru a fost dificil, asta este percepţia. Până nu se va schimba această percepţie… Eu, spre exemplu, am pus prestigiul României în boardurile unor organizaţii în care sunt numai foşti preşedinţi sau foşti prim-miniştri care îndeplinesc câteva condiţii foarte dificile: să nu fi fost corupţi – din păcate, şi în Occident sunt foarte puţini în această categorie – sau să fi venit cu un background academic, deci să poată avea idei fără consilieri în spate, să se reprezinte prin gândirea lor, iar prin gândirea lor să reprezinte gândirea ţării…”

Interviul integral, în ring