Epidemie de gripă, declarată în România. Ministrul Sănătăţii: S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic

Ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, a declarat epidemie de gripă în România în condiţiile în care Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că 56 de persoane au murit de gripă în acest sezon. "Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării. S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic în România", a anunţat ministrul Sănătăţii. 

RomaniaTV.net
30 ian. 2019, 07:43
Epidemie de gripă, declarată în România. Ministrul Sănătăţii: S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. 

„Deşi seară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (…) Nu se poate afirma în acest moment că ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. (…) Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceasta a vorbit despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale la pacienții care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.

Epidemie de gripă în România. Ce se întâmplă cu elevii şi cine poate decide să închidă şcolile

…………..

Ministrul Sănătăţii a acuzat conducerile spitalelor că nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri de gripă. Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.

„Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii”, a spus Sorina Pintea, la Digi 24.