Epidemie de rujeolă în România. Alexandru Rafila explică cum s-a ajuns în această situaţie

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la o nouă epidemie de rujeolă în România şi a subliniat că informaţiile trebuie oferite corect şi la timp.  Doi copii au murit, iar un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute

RomaniaTV.net
22 sept. 2016, 05:23
Epidemie de rujeolă în România. Alexandru Rafila explică cum s-a ajuns în această situaţie

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arată în comunicatul MS.

„În fiecare an se acumulează un număr de copii nevaccinaţi, iar când numărul atinge o anumită valoare este posibilă circulaţia de tip epidemic a virusului. În 2005 au fost mii de cazuri şi 10 decese, iar în 2011 şi începutul lui 2012 au fost 12000 cazuri şi decese”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Acesta a subliniat că problema poate fi rezolvată prin acoperire vaccinală şi că atunci când atinge 95% e suficientă pentru a împiedica astfel de situaţii.

„La începutul acestui an, când au fost primele cazuri compacte era vorba de o populaţie nomadă ai căror copii nu erau vaccinaţi. Asistăm în ultimii zece ani la scăderea lentă, dar constantă a acoperirii vaccinale.

Nu au fost probleme legate de existenţa vaccinului, dar mulţi părinţi sunt reticenti din cauza unor surse de informare care induc teama faţă de reacţiile adverse care mai de care mai fanteziste.

E o problemă foarte serioasă, e un semnal că trebuie să ne mobilizăm cu toţii, să oferim informaţii corecte, la timp”, a adugat el.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de județe, informează Ministerul Sănătății. Doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute.

Citeşte şi Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinarii. 3 copii au murit, 675 de cazuri înregistrate în primele 8 luni ale anului