Episcopul de Huşi s-a retras temporar din preoţie

Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras temporar din preoție, înainte de a afla decizia Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta rămâne cu calitatea de monah, însă scaunul episcopal al Hușilor a fost declarat vacant, urmând ca în 60 de zile o altă persoană să fie numită la conducerea Episcopiei Hușilor.

18 aug. 2017, 11:13
Episcopul de Huşi s-a retras temporar din preoţie

Retragerea lui Corneliu Bârlădeanu este valabilă până în luna octombrie. Până atunci, ancheta merge mai departe în cazul său. Atribuțiile lui Corneliu Bârlădeanul vor fi preluate de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a confirmat că episcopul Huşilor s-a retras din această demnitate.

A făcut solicitarea aceasta şi i-a fost acceptată„, a spus Vasile Bănescu.

Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie, când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spaţiul public.

Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, ar apărea în ipostaze compromiţătoare. Ei au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu.

Citeşte şi Patriarhie: Episcopul Huşilor mai poate aduce probe în apărarea sa. Altfel, riscă excluderea din clerul BOR