Erdogan face ameninţări cu moartea la adresa Washingtonului

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat luni că "va ucide din faşă" forţa frontalieră pe care Washingtonul intenţionează să o înfiinţeze în Siria, forţă formată în special din combatanţi kurzi, pe care Ankara îi consideră "terorişti".

15 ian. 2018, 14:55
Erdogan face ameninţări cu moartea la adresa Washingtonului

„America a recunoscut că este pe cale să constituie o armată teroristă la frontiera noastră. Ce ne revine nouă, celorlalţi, este să ucidem din faşă această armată teroristă”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs înflăcărat, la Ankara.

Coaliţia condusă de Washington pentru lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) a anunţat duminică înfiinţarea acestei „Forţe de securitate frontalieră”, formată în parteneriat cu combatanţi kurzi şi arabi. Obiectivul este de a „împiedica resurgenţa SI”, potrivit coaliţiei, care îi susţine militar în Siria pe combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS).

Forţa frontalieră, formată din 30.000 de oameni, ce se va constitui „pe parcursul anilor următori”, va fi compusă pe jumătate din membri ai FDS, iar restul efectivelor vor fi recruţi noi. Purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a acuzat SUA că, prin constituirea acestei forţe frontaliere, „se joacă cu focul”.

Citeşte şi Bombardamente intense la graniţa dintre Turcia şi Siria

Preşedintele turc a atenţionat luni că forţele armate ale Turciei sunt „gata să lanseze o operaţiune în orice moment” împotriva bastioanelor YPG din Afrine şi Minbej, în nordul Siriei. „Pregătirile sunt terminate, operaţiunea poate începe în orice moment”, a afirmat Erdogan, adăugând că „operaţiunile vor continua până când nu va rămâne niciun terorist”, potrivit Agerpres.

Turcia a lansat o primă ofensivă în nordul Siriei în august 2016, pentru a-i respinge spre sud pe jihadiştii din SI, dar şi pentru a contra expansiunea teritorială a miliţiilor kurde.  Susţinute de aviaţia coaliţiei, FDS au fost vârful de lance în recucerirea, anul trecut, a oraşului Raqqa, bastion al SI în nordul Siriei. Această divergenţă a contribuit puternic la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi SUA – aliate în cadrul NATO.