Erdogan goleşte închisorile de 38.000 de deţinuţi pentru a face loc la ZECI DE MII de pucişti

Noua măsură a şefului statului turc - preşedintele Recep Tayyip Erdogan - vizează doar deţinuţii de drept comun care vor fi eliberaţi sub control judiciar, în locul lor venind cei care au participat la tentativa de lovitură de stat eşuată, din 15 iulie, de la Ankara.

17 aug. 2016, 16:32
Erdogan goleşte închisorile de 38.000 de deţinuţi pentru a face loc la ZECI DE MII de pucişti

În cadrul noii măsuri, Turcia va elibera 38.000 de prizonieri ale căror fapte pentru care au fost condamnaţi s-au produs înainte de data de 1 iulie 2016, cu două săptămâni înainte de tentativa de lovitură de stat eşuată, a explicat ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag.

Măsura eliberării anticipate sub control judiciar „nu este echivalentă cu o amnistie” şi „priveşte crimele comise înainte de data de 1 iulie 2016″, excluzând omorul, actele de terorism, atentatele la securitatea statului, violarea secretului de statsau traficul cu droguri”, a mai informat minustrul Justiţiei prin intermediul a 19 mesaje trimise pe Twitter, potrivit Le Figaro.

„În concluzie, prin această măsură, aproximativ 38.000 de persoane vor fi eliberate din închisoare, într-o primă etapă”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi PROFESORI ROMÂNI reţinuţi în Turcia pentru participare la tentativa de lovitură de stat

Lovitura de stat eşuată de la Ankara a provocat moartea a cel puţin 290 de persoane din Ankara şi Istanbul. A urmat un „purgatoriu” impresionant în principalele instituţii ale ţării. Sute de generali, judecători şi procurori au fost arestaţi, fiind acuzaţi că au susţinut tentativa de răsturnare a puterii de la Ankara, printr-o acţiune de „mare epurare”, după cum a numit-o ministrul Justiţiei, care ar fi doar „la început”, aşa cum a scris presa turcă.  

Ankara îl acuză pe fostul imamn Fetullah Gulen – predicator musulman care s-a autoexilat în Statele Unite în 1999 şi era bun prieten şi susţinător al actualului preşedinte turc.