Erdogan le cere autorităţilor israeliene să retragă detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi Israelului să retragă detectoarele de metal amplasate la intrările pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, motiv al tensiunilor crescânde între israelieni și palestinieni, a informat presa turcă.

20 iul. 2017, 19:17
Erdogan le cere autorităţilor israeliene să retragă detectoarele de metale de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

„Având în vedere importanța Al-Haram Al-Sharif (Esplanada Moscheilor) pentru întreaga lume islamică, detectoarele de metal instalate de Israel trebuie retrase în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Erdogan în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său israelian Reuven Rivlin, potrivit agenției de știri turce Anadolu.

Detectoarele de metal au fost instalate după moartea, pe 14 iulie, a doi polițiști israelieni într-un atac comis la intrarea în complex de trei arabi israelieni care au fost apoi uciși.

Potrivit unui comunicat al președinției israeliene, Reuven Rivlin i-a reamintit președintelui Erdogan că „în urma atacurilor teroriste din Turcia, statul Israel a condamnat imediat aceste acte criminale. Israelul se așteaptă ca Turcia să facă același lucru”, a adăugat el.

Citeşte şi Atac terorist la Muntele Templului. Doi poliţişti ucişi. Rugăciunile de vineri, anulate pentru prima dată în 17 ani

Anadolu a afirmat la rândul său că președintele Erdogan „și-a exprimat tristețea cu privire la incidentul care a avut loc pe 14 iulie și la pierderile de vieți omenești”, informează Agerpres.

Erdogan a avut, de asemenea, vineri o convorbire telefonică cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, în care el a calificat ca fiind „inacceptabile” măsurile de securitate israeliene din jurul Esplanadei Moscheilor.

Pentru a protesta împotriva instalării detectoarelor de metale, credincioșii musulmani se roagă de duminică în afara Esplanadei, la solicitarea autorităților religioase palestiniene.