Erou cu patru lăbuţe: Un labrador care a salvat oameni după seismul din Ecuador a murit la datorie FOTO

Un câine care a participat la operaţiunile de salvare a victimelor cutremurului din Ecuador, care s-a soldat cu cel puţin 655 de persoane, a murit la datorie, după ce a făcut infarct şi blocaj cardiorespirator.

26 apr. 2016, 16:23

Labradorul Dayko, în vârstă de 4 ani, lucra împreună cu departamentul de Pompieri din Ibarra şi cu cel din Pedernales, pentru a depista şi salva victimele prinse sub dărâmături, după seismul devastator care a lovit Ecuadorul. A făcut echipă cu aceste două departamente în ultimii 2 ani şi jumătate. Avea de asemenea certificate de câine salvator naţionale şi internaţionale.

Dayko a lucrat zi şi noapte împreună cu camarazii lui pompieri şi a reuşit să salveze şapte victime de sub dărâmături, săptămâna trecută, după seismul cu magnitudine de 7.8 care a zguduit atunci coasta ecuadoriană.

Cel puţin 655 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 48 sunt încă date dispărute, iar 133 au fost scoase vii de sub dărâmături. Alte câteva mii de persoane sunt rănite, iar oraşe întregi au fost distruse.

Labradorul a murit din cauza unui atac de cord şi a unor probleme respiratorii, după cum a reieşit din necropsie.

Departamentul de Pompieri din Ibarra a scris pe pagina sa de Facebook: „Cu regret vă informăm că serviciul de pompieri din Ibarra este în doliu după ce l-a pierdut pe Dayko, care a participat la operaţiunile de salvare din Pedernales. Acest prieten cu patru picioare a murit la datorie. Îţi mulţimim, Dayko, pentru efortul tău eroic de la Pedernales şi în toatele celelalte cazuri la care ai participat. Ai cinstit numele Unităţii K9″…

Alex Yela, ofiţerul cu care făcea echipă, a spus, la rândul său că atunci când Dayko a ajuns să lucreze cu pompierii „toată lumea a fost uimită de caracterul lui prietenos, iar cu timpul şi-a aratat şi aptitudinile şi calitpţile sale deosebite. De-a lungul vieţii lui, Dayko a colaborat la misiuni de căutare şi salvare a victimelor dezastrelor (…) a luat parte şi la spectacole canine pentru copii”.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Coreea, a declarat în timpul unei vizite în regiunile afectate de seism că reconstrucţia acestor zone s-ar putea ridica la 3 miliarde de dolari.