Eşti născut după anul 2000? Trebuie să vezi asta, specialiştii trag un semnal de alarmă

Înainte să fim bombardaţi de tehnologie, capacitatea de a învăţa pe de rost era foarte apreciată. În anul 2007, un sondaj realizat de un specialist în neuroştiinţe, pe 3000 de persoane, a dus la concluzia că era mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să ţin minte informaţii personale obişnuite, precum ziua de naştere a unei rude sau chiar propriul lor număr de telefon.

27 oct. 2018, 06:57
Eşti născut după anul 2000? Trebuie să vezi asta, specialiştii trag un semnal de alarmă

Înainte de anii 2000, tehnologia arăta cu totul altfel. În prezent, copiii se bucură de telefoane smart, de video call-uri şi alte gadget-uri care uşurează munca în gospodărie şi ajută relaţiile interumane. Specialiştii trag însă un semnal de alarmă: tehnologia este o sabie cu două tăişuri.

Dacă dăm timpul înapoi, înainte de anul 2000 totul era diferit. Transferul de fişiere se făcea prin infraroşu, calculatorul funcţiona cu dischete, iar îndrăgostiţii nu-şi dădeau instastory-uri, ci bileţele pe sub masă. În prezent, tehnologia a avansat atât de mult încât este prezentă peste tot în viaţa noastră. Avantajele ei sunt multiple, însă specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la minusurile pe care tot tehnologia le aduce.

Potrivit recomandărilor Asociaţiei Americane a Pediatrilor, copiii sub doi ani ar trebui să nu aibă nicio interacţiune cu mijloacele media, întrucât chiar şi 9 minute de vizionare a unor desene animate influenţează negativ funcţiile executive la copiii de 4 ani.

Extinderea tehnologiei în viaţa noastră ne reduce capacitatea de atenţie, ne face nerăbdători şi ne distruge creativitatea când e vorba despre acţiuni din alte sfere decât cea digitală. Vi se întâmplă să aveţi impresia că vă sună telefonul? Ei bine, asta se întâmplă multora. 89% dintre cei 290 de studenţi chestionaţi în cadrul unui studiu din 2012, publicat în Computers and Human Behavior, au declarat că au resimţit această impresie. „Creierul şi-a schimbat setările”, explică un psiholog această senzaţie.

Memoria şi atenţia nu mai sunt ca odinioară

Înainte să fim bombardaţi de tehnologie, capacitatea de a învăţa pe de rost era foarte apreciată. . În anul 2007, un sondaj realizat de un specialist în neuroştiinţe, pe 3000 de persoane, a dus la concluzia că era mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să ţin minte informaţii personale obişnuite, precum ziua de naştere a unei rude sau chiar propriul lor număr de telefon.

Natalitatea, în scădere

Numărul copiilor născuţi în România în ultimii 22 de ani a scăzut, ajungând anul trecut să fie aproape de două ori mai mic decât cel înregistrat în anul 1990, mai exact de doar 196.000 de bebeluşi. În aceeaşi perioadă de timp, în maternităţile din ţară s-au născut peste 5,12 milioane de nou-născuţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cel mai mic număr de fete născute în România s-a înregistrat în anul 2011, valori reduse putând fi observate şi în anii 2010, 2007, 2003 şi 2002.