Estonia a expulzat doi diplomaţi ruşi. Moscova ameninţă acţiunile viitoare „nu vor rămâne fără replică”

Ministerul de Externe din Estonia a anunţat că a expulzat doi diplomaţi ruşi.  Un portal local de ştiri a scris că cei doi lucrau la Consulatul Moscovei din oraşul Narva, din nord-estul ţării.

26 mai 2017, 15:26
Estonia a expulzat doi diplomaţi ruşi. Moscova ameninţă acţiunile viitoare „nu vor rămâne fără replică”

Consulul general al Rusiei din Narva, Dmitri Kazionov şi consulul Andrei Surgaev au primit ordinele de expulzare din ţara baltică, vineri potrivit rt.com. 

Ministerul de Externe rus a interpretat această măsură ca fiind „un nou act neprietenos şi absolut fără niciun temei”, iar acţiunile viitoare de acest gen ale Talinului „nu vor rămâne fără o replică”.

La rândul său, Ministerul de Externe eston nu a oferit alte detalii, afirmând doar că „putem confirma numai că doi diplomaţi au fost expulzaţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt Mariann Sudakov.

Între astfel de acţiuni ale diplomaţilor ruşi din străinătate se numără şi o decizie a fostului preşedinte american, Barack Obama, prin care a ordonat expulzarea din ţară a 35 de oficialităţi ruse acuzate de piraterie electronică, în decembrie, cu ocazia campaniei alegerilor prezidenţiale din SUA.

Washingtonul a descris aceşti dipolomaţi ca fiind „agenţi de spionaj”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov, a declarat că acest caz este „ceva nemaivăzut în istoria afacerilor diplomatice de decenii bune”, anunţat purtătorul de cuvânt, Mariann Sudakov.

Citeşte şi Spioni ruşi inculpaţi în SUA pentru atacul cibernetic din 2014 împotriva companiei Yahoo

Ministerul eston de Externe nu a oferit alte detalii, ci s-a rezumat doar la a „confirma că foi diplomaţi au fost expulzaţi” din Estonia.  “Putem confirma numai că doi diplomaţi au fost expulzaţi”, a mai anunţat Sudakov.

Estonia şi Rusia au o relaţie tensionată, deoarece fosta republică sovietică a aderat la structurile euroatlantice după dezmembrarea fostei URSS, iar această evoluţie nu este pe placul Moscovei nici astăzi.

În mai, un tribunal eston a condamnat la cinci ani de închisoare un cetăţean rus pentru spionaj în favoarea Moscovei.