Estonia îi acordă Papei Francisc un card de e-rezident

Estonia, care se consideră cea mai avansată naţiune a lumii în domeniul digital, i-a acordat papei Francisc, marţi, la Tallin, un card ce îi oferă suveranului pontif statutul de "e-rezident", informează DPA.

25 sept. 2018, 19:06
Estonia îi acordă Papei Francisc un card de e-rezident

Papa Francisc a primit din partea lui Kersti Kaljulaid, preşedintele Estoniei, un card de identitate digital, care îi va permite liderului de la Vatican să acceseze servicii publice şi private estoniene, a anunţat biroul de presă al Preşedinţiei din Tallinn.

Acelaşi privilegiu a fost acordat în trecut şi altor şefi de stat care au vizitat Estonia, precum prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi cancelarul german Angela Merkel, potrivit Agerpres.

Nu se ştie deocamdată dacă papa Francisc va folosi vreodată acel card de identitate digital. În 2015, liderul de la Vatican, în prezent în vârstă de 81 de ani, a recunoscut că nu ştie să utilizeze computerul.

Citeşte şi Papa Francisc, mesaj dur către mafioţi. „Defăimaţi numele lui Dumnezeu…”

Într-un discurs rostit la sediul Preşedinţiei Estoniei, papa Francisc a părut îngrijorat de progresele făcute de industria tehnologiei şi a transmis un avertisment public în legătură cu riscurile de alienare şi de „plictiseală existenţială” cu care se confruntă societăţile puternic tehnologizate, potrivit Agerpres.

El a mai spus că încrederea oarbă în tehnologie nu ar trebui „să ducă la o pierdere a capacităţii de a crea legături interpersonale, între generaţii şi interculturale”.

Papa Francisc se află marţi în Estonia la finalul unei vizite oficiale de patru zile în ţările baltice, în timpul căreia a vizitat deja Lituania şi Letonia.