Eugen Nicolicea: Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a apreciat luni, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, că "încet, încet" se va învăţa lumea să respecte legea.

RomaniaTV.net
15 oct. 2018, 16:42
Eugen Nicolicea: Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea

„Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. (…) Încet, încet se va intra în respectarea legalităţii şi persoanele respective, dacă încalcă legea – e contravenţie. În mod normal ar fi trebuit să se aplice. Este mai greu, este adevărat, după ce ai învăţat lumea în stradă… că pot să participe când doresc, că nu e nevoie de niciun fel de autorizaţie, că jandarmii sunt puşi acolo ca să ai în cine arunca cu pietre şi alte obiecte, că bunurile din preajmă sunt făcute ca să fie distruse, că şoselele şi drumurile publice sunt făcute ca să fie ocupate, dar încet-încet se va ajunge să se respecte legile în România. (…) Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea. Încet-încet nu înseamnă brusc”, a arătat Eugen Nicolicea, la o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Deputatul a mai apreciat că decizia ICCJ nu era necesară, dar că este binevenită.

„Nu mi se pare normal să fie acest lucru, adică să dai o decizie ca să respecţi legea şi nu mi se pare normal ca tocmai cei care trebuie să aplice legea să o încalce, dar decizia este binevenită deoarece clarifică şi pentru cei care nu înţelegeau acest lucru. Dacă aţi citit legea, vedeţi şi dumneavoastră că nu, de fapt nu era nevoie de această decizie”, a mai spus Nicolicea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, luni, un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice – drum public, parte carosabilă şi trotuar – sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

În luna iulie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a sesizat ICCJ în legătură cu existenţa unei practici neunitare în instanţe cu privire la modul în care trebuie interpretate şi aplicate prevederile art. 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, mai precis sintagma „cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

Citeşte şi: Înalta Curte a decis: Toate protestele de stradă trebuie declarate în prealabil