Eugen Teodorovici: Dotarea punctelor vamale cu echipamente de scanare performante nu poate suporta amânare

Dotarea punctelor vamale din România cu echipamente de scanare performante este o măsură care nu mai poate suporta amânare, termenul de finalizare fiind 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care efectele acestei măsuri vor compensa investiţiile, iar România preia peşedinţia Consiliului Uniunii Europene (UE) de la 1 ianuarie, a afirmat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul dezbaterii ”Traficul ilicit de mărfuri-cauze-efecte-soluţii” din Camera Deputaţilor.

RomaniaTV.net
17 apr. 2018, 16:21
Eugen Teodorovici: Dotarea punctelor vamale cu echipamente de scanare performante nu poate suporta amânare

Teodorovici consideră că termenul de 1 ianuarie 2019 este unul ambiţios, dar a subliniat efectele benefice ale acestei măsuri.

”Este o măsură care nu are cum să suporte amânare, niciun fel de întârziere. Este o măsură care va duce la dotarea tuturor punctelor de trecere a frontierei cu echipamente de ultimă generaţie, care vor permite scanarea tuturor mărfurilor care intră în această ţară. Eu am avansat un termen destul de ambiţios: 1 ianuarie. Mi-aş dori foarte mult să fie 1 ianuarie 2019, din multe motive, faptul că preluăm preşedinţia (preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – n.r.), dar nu ăsta e principalul motiv, desigur. Uitându-ne pe cifre din nou, (…) o să vedem cam ce poate aduce la bugetul de stat o astfel de abordare”, a afirmat Teodorovici, potrivit News.ro.

Ministrul a mai spus că a avut deja discuţii cu marii producători la nivel mondial de echipamente de acest tip, iar problema banilor nu există în mod real.

”Din punctul de vedere al Ministerului Finanţelor, problema banilor nu există. Nu se va pune în discuţie amânarea sau etapizarea acestor achiziţii în funcţie de bani. Este evident că, dacă suntem dotaţi aşa cum trebuie să fie dotată o poliţie de frontieră într-un stat european, efectele sunt imediate şi compensează categoric o investiţie de primă rundă. Se vor achiziţiona, spre dezamăgirea multora, astfel de echipamente super-performante. Modul în care ele vor fi gestionate va fi o abordare supriză, să spunem, pentru a evita consensul pe aceste zone. Vor fi abordări şi verificări încrucişate între cei care operează zona fixă şi zona mobilă de verificare”, a afirmat ministrul.

Totodată, Teodorovici a atras atenţia asupra problemei investiţiilor, care sunt, de multe ori, blocate din cauza birocraţiei.

”Am avut deja o discuţie cu ceilalţi colegi din Transporturi, Interne, pentru ca Ministerul Finanţelor să preia, la nivelul său, proprietatea infrastructurii din punctele vamale. Discuţia se poartă în continuare cu structurile locale, acolo unde acele suprafeţe aparţin consiliilor judeţene, pentru ca ele să fie preluate la nivelul Ministerului Finanţelor, pentru ca investiţiile de orice tip să se poată facă imediat. Astăzi, este un impediment, ele aparţin mai multor structuri şi, atunci când vrei să faci o investiţie, tot timpul te blochezi, te încurci în fel de fel de avize, proceduri şi multe altele. Dacă se doreşte cu adevărat, asta este abordarea corectă: o singură structură deţine tot ce înseamnă punct vamal şi administrează în comun cu Ministerul de Interne şi Poliţia de Frontieră acel punct”, a spus ministrul.

Peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagră din România, iar statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din ţigaretele consumate anul trecut, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de lei (613 milioane de euro) au ajuns la reţelele de contrabandă, potrivit unui studiu efectuat de Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.