EULEX, acuzată de corupţie. Acţiunile misiunii europene în Kosovo vor fi ANCHETATE

Uniunea Europeană a desemnat luni un expert legal care va trebui să întocmească în termen de cel mult patru luni un raport cu privire la cazurile de corupţie în care ar fi fost implicaţi reprezentanţi ai Misiunii europene de poliţie şi justiţie (Eulex) în Kosovo, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

10 nov. 2014, 17:00
EULEX, acuzată de corupţie. Acţiunile misiunii europene în Kosovo vor fi ANCHETATE

Eulex a fost lansată în anul 2008 după ce Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia, obiectivul acestei misiuni fiind de a ajuta administraţia de la Pristina să-şi construiască instituţiile şi să impună statul de drept.

Un ziar albanez din Kosovo a scris luna trecută că responsabili din cadrul Eulex au luat mită pentru a susţine achitarea unor acuzaţi şi a acuzat misiunea că a încercat să muşamalizeze aceste cazuri. De asemenea, o procuroare din cadrul Eulex, Maria Bamieh, a declarat că a fost suspendată după ce a denunţat acte de corupţie comise de colegi de-ai ei. Misiunea a negat acuzaţiile de corupţie, dar a confirmat suspendarea procuroarei Bamieh.

Citeşte şi Misiunea EULEX a comis ACTE de CORUPŢIE cu cei pe care trebuia să îi înveţe ce sunt legea şi ordinea

‘Este în interesul nostru să clarificăm aceste acuzaţii’, a declarat luni noua şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, după ce l-a desemnat pe expertul legal Jean Paul Jacque să investigheze respectivele cazuri semnalate.

Dar tot luni acelaşi ziar albanez care a relatat despre cazurile de mită, Koha Ditore, l-a acuzat pe un procuror din cadrul Eulex de nepotism, susţinând că şi-a numit un prieten într-o funcţie de adjunct de procuror, deşi acesta din urmă nu avea calificarea necesară. În replică, EULEX a negat existenţa unor nereguli în procedurile sale de angajare.