Eurespal, retras de pe piaţă. Ce trebuie să faceţi dacă aţi luat medicamentul sau dacă îl aveţi încă în casă. Avertismentul medicilor

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat marţi că a avizat iniţierea retragerii de pe piaţă a medicamentelor - Eurespal 80 mg comprimate cu eliberare prelungită şi Eurespal 2 mg/ml sirop. Medicii din România precizează care sunt riscurile în cazul în care aţi luat Eurespal sau în cazul în care l-aţi administrat copiilor.

12 feb. 2019, 10:22
Eurespal, retras de pe piaţă. Ce trebuie să faceţi dacă aţi luat medicamentul sau dacă îl aveţi încă în casă. Avertismentul medicilor

Potrivit ANMDM, Autoritatea de reglementare şi control al medicamentului din Franţa a declanşat o procedură de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11 – 14 februarie.

În acest context, deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România, precizează sursa citată.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează părinţii şi bunicii în legătură cu risurile administrării de Eurespal.

„Ce trebuie să știți/să faceți:
1. Pentru a asigura siguranța pacienților medicamentul – atât siropul, cât și comprimatele – a fost scos de la vânzare încă din 8 februarie 2019 în Franța.
2. Pacienții trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (în informarea dată de francezi).
3. Medicii sunt rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente.
4. Agenția Naționala de Securitate a Medicamentului din Franța (ANSM) a emis o alertă privind chiar substanța activă din acest medicament.
5. Substanța activă (fenspirida) ce poate provoca afecțiuni cardiace.
6. Fenspirida este comercializată sub numele Eurespal în România, Rusia, Bulgaria și Polonia iar în Franța sub cea de Pneumorel.
7. Farmaciile din țară au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce conțin fenspiridă.
8. Medicamente care conțin fenspiridă nu mai sunt disponibile începând cu data de 8 februarie 2019 și o rechemare în lot a fost pusă în aplicare la acea dată.
9. Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un răspuns unitar pentru toate țările.
10. Potrivit unui anunț al Agenției Europene a Medicalentului (EMA), producătorului i s-a cerut ca până la 27 februarie 2019 să introducă pe prospect noi reacții adverse printer care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

E bine de știut:
1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată încă de la sfârșitul anilor ’60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, ce este frecvent administrată la copil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.
3. Pănă acum administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalizărilor.
4. În august 2018 mai multe medicamente de inimă au fost retrase de pe piața din România deoarece conțineau o substanță cu potențial cancerigen.”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, medicul pediatru Mihai Craiu sfătuieşte părinţii să nu se alarmeze.

„Până când expertii de la EMA si ANMDM nu vor decide altfel, NU este cazul sa reacționăm emotional si să dam năvală cu toții la cardiolog, pentru a face EKG, daca am luat candva Eurespal. Să fim raționali!”, scrie doctorul pe pagina sa de Facebook.