Curs BNR. Euro depăşeşte 4,51 lei, iar dolarul trece de 4,10 lei, atingând un nivel maxim al ultimelor şapte luni şi jumătate

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5113 lei, în creştere cu aproape 1 ban (0,2%) faţă de nivelul precedent, pe fondul revenirii pe agendă a legii conversiei, care ar putea fi votată săptămâna aceasta şi care provoacă îngrijorări investitorilor, şi pe o tendinţă regională. Dolarul a depăşit pragul de 4,10 lei, ajungând la un nivel maxim din 2 martie.

17 oct. 2016, 10:18
Curs BNR. Euro depăşeşte 4,51 lei, iar dolarul trece de 4,10 lei, atingând un nivel maxim al ultimelor şapte luni şi jumătate

Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5016 lei/euro.

Leul a reînceput să se devalorizeze în prima şedinţă a săptămânii, după un moment de respiro la finalul săptămânii trecute.

„Cum ne despart mai puţin de două luni de alegeri, politicienii vor continua sa fie vocali la adresa BNR, ca aceasta să ţină presiunile sub control. Acestea fiind zise, forţele care apasă asupra EUR/RON rămân orientate în sus înaintea votului de mâine privind legea conversiei”, arată analiştii ING, într-un raport publicat luni, potrivit news.ro.

Şi forintul sau zlotul, monede din regiune cu acelaşi regim ca şi leul românesc, au început săptămâna pe o tendinţă de depreciere în raport cu euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu aproape 2 bani (0,4%), de la 4,0862 lei la 4,1034 lei, nivel maxim din 2 martie.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a crescut cu 2 bani, la 4,1519 lei.

Citeşte şi Investiţiile străine directe în România au crescut cu 19% în primele opt luni, la 2,74 miliarde euro