Europarlamentar: Procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, profund dispreţ al Guvernului faţă de discuţiile din PE

Gestul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a cerut revocarea din funcţie a procurorul general Augustin Lazăr, arată profundul dispreţ al guvernului României faţă de toate discuţiile purtate la nivel european în ultima vreme referitoare la statul de drept, a declarat, duminică, la Cluj, europarlamentarul liberal Daniel Buda.

04 nov. 2018, 12:01
Europarlamentar: Procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, profund dispreţ al Guvernului faţă de discuţiile din PE

Potrivit acestuia, premierul Viorica Dăncilă, prin faptul că a girat evaluarea făcută procurorului general, denotă faptul că nu a înţeles mesajele transmise către România de instituţiile europene.

„Ceea ce a făcut domnul Tudorel Toader este nu numai un gest incalificabil, dar este şi un gest iresponsabil şi care vădeşte o profundă, aş putea spune, ipocrizie şi în acelaşi timp un profund dispreţ din partea actualei guvernări faţă de toate discuţiile purtate la nivel european în ultima vreme legat de România şi de statul de drept. Şi îmi demonstrează încă o dată că doamna Viorica Dăncilă, care prin calitatea domniei sale de prim ministru a girat această evaluare şi acest parcurs pe care îl avem azi în faţă, îmi demonstrează că nu a înţeles nimic din dezbaterea din Parlamentul European”, a declarat Daniel Buda duminică într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, astfel de gesturi arată că România nu se poate ridica de la „statutul de ţară bananieră”, plasându-se în afara valorilor Uniunii Europene.

„Să vii şi să dispui o evaluare şi apoi să propui schimbarea, că asta e mersul lucrurilor, a domnului Tudorel Toader, câtă vreme ţi se spune în Parlamentul European şi de către Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene că nu trebuie să faci nimic care să afecteze buna funcţionare a justiţiei, în condiţiile în care acelei persoane oricum îi înceta mandatul în aprilie, este clar că este nu doar ignoranţă, nu doar prostie, ci eu aş spune un profund dispreţ a actualei guvernări faţă de valorile şi discuţiile care s-au purtat la nivelul UE vizavi de România. Este trist că nu ne ridicăm de la statutul de ţară bananieră. Se tot vorbeşte aici de foarte multe ori de o Europă cu două viteze şi că nu dorim acest lucru şi noi ne rupem hainele de pe noi. Dar prin astfel de gesturi similare celui al lui Tudor Toader vizavi de Augustin Lazăr nu face altceva decât să ne plaseze la periferia Europei, chiar în afara Uniunii Europene”, a mais pus europarlamentarul clujean.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în 24 octombrie că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

El a prezentat raportul privind activitatea managerială a procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a depus vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia, o acţiune în contencios administrativ, prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.