EUROSTAT: Românii alocă cel mai mare procent din bugetul de cheltuieli al gospodăriei pe medicamente şi tratamente

Românii cheltuiesc, în medie, aproape două treimi din venitul unei gospodării pe produse de consum și servicii, cea mai mare parte ducându-se pe alimente și băuturi non-alcoolice, arată ultimele date ale biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

01 dec. 2016, 07:39
EUROSTAT: Românii alocă cel mai mare procent din bugetul de cheltuieli al gospodăriei pe medicamente şi tratamente

Datele nu includ cheltuieli în afara produselor de consum sau a serviciilor, precum taxele sau ratele. La nivelul UE, cetățenii țării noastre se situează pe locul al treilea în ceea ce privește procentul din veniturile gospodăriei cheltuite lunar pe produse de consum – 60,6%.

În fața noastră se află Portugalia cu 67,9% din venituri alocate acestor produse și Grecia, cu 74,1% . Cei mai economi europeni sunt irlandezii, care alocă doar 32,8% din venitul gospodăriei pe astfel de produse, media europeană fiind de 53,8%.

Datele, culese la nivelul anului 2015, arată o ușoară limitare a cheltuielilor pentru produse și servicii, față de alți ani. Românii ocupă primul loc în UE în ceea ce privește procentul din venitul gospodăriei alocat pentru alimente și băuturi non-alcoolice – 17,8%, mult peste media europeană de 6,7%.

De asemenea, românii alocă cel mai mare procent din bugetul de cheltuieli al gospodăriei pe medicamente și tratamente – 5,9%, cu două procente mai mult ca media europeană. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice, tutun și narcotice sunt ușor peste media UE de 4%, respectiv 5,7%, însă în spatele unor țări precum Ungaria și Luxemburg – 8,3% sau Cehia cu 8,4%. În schimb, românii alocă sub media europeană când vine vorba de cheltuieli pentru transport – 6,9%, activități recreaționale sau culturale – 3,6% sau pentru mersul la restaurant ori cazarea la hotel – 1,3% din bugetul de cheltuieli.

Citeşte şi Raport: 80% dintre romii din UE se află în risc de sărăcie